'Trenul către Bucuresti pleacă de la linia 3' (premiul pentru scurtmetraj - concursul de scenarii HBO 2006) - acum in volum electronic la LiterNet (http://www.liternet.ro)

BUCURESTI - 4 decembrie 2006

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

In luna mai 2006, LiterNet-ul va anunta ca s-au desemnat finalistii Concursului National de Scenarii HBO, organizat de catre HBO Romania in colaborare cu APFR, organizatorul TIFF (Festivalului International de Film Transilvania). Tot atunci, va spuneam ca scenariile finaliste vor fi publicate, cu acordul autorilor, pe LiterNet (http://www.liternet.ro).

Iata primul (Trenul catre Bucuresti pleaca de la linia 3 - Augustin Cupsa ) din cele cinci scenarii finaliste pe care le vom publica. Celelalte urmeaza in curind.

(Redactia LiterNet)

Trenul catre Bucuresti pleaca de la linia 3 - Augustin Cupsa - Castigator scurt metraj

Motivatia juriului:
Un scenariu inventiv, bine scris ca ritm si decupaj, populat cu personaje carnoase, trist, fara rezolvari ieftine si cu miza generoasa, fara a fi plictisitor.

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet in colaborare cu HBO si TIFF:

217. Augustin Cupsa: Trenul către Bucuresti pleacă de la linia 3 (premiul pentru scurtmetraj - concursul de scenarii HBO 2006)

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro


>>>> Argument:

In luna mai 2006, LiterNet-ul va anunta ca s-au desemnat finalistii Concursului National de Scenarii HBO, organizat de catre HBO Romania in colaborare cu APFR, organizatorul TIFF (Festivalului International de Film Transilvania). Tot atunci, va spuneam ca scenariile finaliste vor fi publicate, cu acordul autorilor, pe LiterNet.

Iata primul din cele cinci scenarii finaliste pe care le vom publica. Celelalte urmeaza in curind.

(Redactia LiterNet)

Trenul catre Bucuresti pleaca de la linia 3 - Augustin Cupsa - Castigator scurt metraj

Motivatia juriului:
Un scenariu inventiv, bine scris ca ritm si decupaj, populat cu personaje carnoase, trist, fara rezolvari ieftine si cu miza generoasa, fara a fi plictisitor.

___________________________________

Cunoastem cu totii teoria potrivit careia violenta (de multe ori explicita si foarte grafica) si entertainment-ul, mai mult sau mai putin vulgar, se impletesc intr-un produs a carui oferta depaseste, cel mai adesea, cererea. Augustin Cupsa, autorul scenariului Trenul catre Bucuresti pleaca de la linia 3, pare a fi familiarizat cu aceasta cugetare si incearca un experiment, o poveste ce se desfasoara in doua planuri temporale diferite (prezentul sufocat de o traire eminamente microbista, iscata de istoricul meci Romania - Germania castigat de-ai nostri si trecutul golit de orice urma sau pofta de viata, urmare cutremuratoare a celui de-al Doilea Razboi Mondial, pierdut de toata lumea) dar care comporta aceleasi doua personaje, acelasi cuplu de eroi care, desi identificabili si identificati drept Constantin Marinescu si Theodor Muresan, raman niste ilustri necunoscuti.

Cei doi fosti soldati in Armata Romana, fosti combatanti pe front si unici supravietuitori ai unui macel mondial, se regasesc astazi, exponate de muzeu in carne si oase, doi mosuleti esuati intr-o societate lipsita de rabdare, tot timpul pe fuga, abrutizata de lipsuri si animata doar de perspectiva unei partide de fotbal si, mai ales, de promisiunea unor suculente ostilitati post-meci. Prin constanta intrepatrundere a celor doua planuri izbitor de asemanatoare ce merg umar la umar din faza de liniste de dinaintea furtunii (o ultima sticla de vin bun inainte de asaltul final, respectiv intrarea echipelor in teren), pana in mijlocul tavalugului (carnagiul de pe front, respectiv macelul verbal din tribune si din fata televizorului), Cupsa nu numai ca nu ne pregateste pentru socul final, dar ne trage, la propriu, presul de sub picioare. Sistemul valoric nu s-a modificat... el a disparut, pur si simplu.

(Andrei Cretulescu)


Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Delia Oprea, Anca Serban, Radu-Ilarion Munteanu, Dora Ionescu, Raluca Andrei, Anda Visan, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 5 ani de activitate 213 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 703,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/trenul-catre-bucuresti-pleaca-de-la-linia-3-premiul-pentru-scurtmetraj-concursul-de-scenarii-hbo-2006-acum-in-volum-electronic-la-liternet-httpwww-liternet-ro