Un melanj periculos: Andrei Serban si Cristina Bazavan se alatura lui Cehov la Liternet (http://www.liternet.ro)

BUCURESTI - 15 ianuarie 2007

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle

Un melanj periculos

Probabil ca ati ajuns la aceasta carte cautindu-l pe Andrei Serban sau pe Cehov. Veti descoperi o traducere moderna a Pescarusului, citeva imagini din cea mai recenta montare a acestei piese - a treia dintre versiunile realizate de Andrei Serban de-a lungul timpului - si un jurnal de repetitii atipic, caci e mai mult personal decit tehnic.

223. A.P.Cehov: Pescarusul (traducerea Maria Dinescu si Andrei Serban, cu un jurnal de repetitii de Cristina Bazavan)

O carte electronica publicata in colaborare de LiterNet cu sprijinul Teatrului National 'Radu Stanca' din Sibiu, ce se poate citi gratuit la http://editura.liternet.ro

>>>> Argument:

Un melanj periculos

Un melanj periculos care sau va trezeste curiozitatea sau, poate, va taie elanul de a merge in sala de teatru.

In momentul in care am scris jurnalul de repetitii eram mai mult decit novice in ale teatrului. Nu vazusem niciodata repetitii, nu statusem niciodata atit de multe zile alaturi de o echipa de actori. M-am uitat la ei jurnalistic, ca si cum urma sa scriu un reportaj despre orice alt subiect in care erau implicati oameni, gesturi si sentimente.

Nu le stiam background-ul personal (cel care vine din caracterul fiecaruia), nu le stiam adevaratele calitati artistice (caci nu ma intereseaza etichetele pe care le pun criticii). Eram ca oricare alt spectator care stie cite ceva despre un actor sau un regizor doar prin prisma lucrurilor de care s-a lovit in viata. Intr-un fel eram inocenta.

Astazi am prieteni in lumea teatrului si sunt... corupta. Mi-au dat sa citesc carti, mi-au explicat tehnici, m-au lasat la repetitiile lor, m-au invatat sa ma uit... altfel.

Stiu cum sunt unii si altii in particular, cind nu sunt pe scena, si, oricit as incerca sa spun ca nu e adevarat, informatiile pe care le-am acumulat imi modifica in bine sau in rau observatiile asupra lor. Astazi nu mai sunt de acord cu multe dintre insemnarile referitoare la actorii din distributie, pentru ca stiu mai multe despre ei. Dar la momentul acela, cu mintea curata, asa i-am vazut si-mi asum si remarcile rautacioase, la fel ca si pe cele naiv de dragastoase.

Si daca exista vreun motiv pentru care ar trebui sa cititi jurnalul acesta, e inocenta lui. Nimic altceva.

Cartea aceasta ar putea fi un exercitiu pentru a intra mai adinc in lumea teatrului, pentru a va construi cu teatrul mintii, imagini diferite de cele din piesa.

Dar la fel de bine ar putea fi un ajutor pentru intelegerea cautarii celuilalt intru propria perfectionare. Caci in lunile acestea am invatat (si) cit de departe stau unii de ceilalti: actori de regizori, actori de actori, regizori de regizori.

(Cristina Bazavan)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Delia Oprea, Radu-Ilarion Munteanu, Dora Ionescu, Raluca Andrei, Anda Visan, Razvan Penescu)

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM!

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 5 ani de activitate 219 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 744,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/un-melanj-periculos-andrei-serban-si-cristina-bazavan-se-alatura-lui-cehov-la-liternet-httpwww-liternet-ro