Volum de fotografie la Liternet: “Nude” de Miri Bratu (descarca gratuit in format pdf de la http://editura.liternet.ro)

- 10 iulie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fisiere atasate:

7131-mbratunude-cop.jpg

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:
150. Miri Bratu: “Nude” - 4,56 Mb
Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa
http://editura.liternet.ro

Volum de fotografie la Liternet: “Nude” de Miri Bratu (descarca gratuit in format pdf de la http://editura.liternet.ro)

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

150. Miri Bratu: “Nude” - 4,56 Mb

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

http://editura.liternet.ro

>>>> Argument:
Ce-am avut si ce-am pierdut

Pai sa presupunem ca mi-ar da telefon din ceruri sau de unde este doamna Hedy Loffler (pentru cine intreaba: o mare doamna, fotografa si de nuduri in România anilor ’50-’80) – si m-ar intreba care e treaba pe aici acum, cine ce fotografie mai face.
I-as spune ca treaba merge oarecum mai departe, intr-un fel sau altul.
Dar fotografii de nuduri cine mai face, cum, in ce maniera? Si ce face cu ele?
I-as spune ca sunt unii care continua cumva stilul clasic, ca sunt unii care cauta si gasesc citeva drumuri interesante in fotografia de nud româneasca, si ca sunt si artisti care intr-o maniera desigur diferita, ceruta de anii care trec si de noile viziuni, frici, rascoale interioare si neuroni favorizati, construiesc o imagine mai putin clasica a fotografiei de nud româneasca, dar cu un stil puternic, interesant si fara indoiala destul de rezonant in imaginea fotografica româneasca, totusi academica, a anilor de inceput ai acestui mileniu.

Si cu fotografia de nud ce se poate face, se poate trai din asta?
I-as spune ca nu, asta este destul de greu acum; se pot face valuri cu serii de imagini gasite ca fermecatoare si foarte valoroase in Germania, la care se uita nemtii si spun : "Die Fotos von Miri Bratu bestechen durch Spontanität und ein Gefühl für die Situation” – dar la noi pe Dimbovita e o chestie inca dificil de urmarit ca filon artistic - ca nu sunt galerii, doamna, nu sunt galeristi, nu sunt interese si nu zice nimeni nimic decit daca ai pile pe la Soros sau prin politica sau pe la barosanii din cultura de azi.

De edituri, albume pe hirtie, editori, care sa urmareasca analitic si nu partizan noile valori aparute in fotografia româneasca, ce s-ar putea spune… cu mici exceptii, vizibile aici, in spatiul virtual, liniste si pace.

Dar in noul muzeu de arta contemporana româneasca, au dat fotografiei lui Miri Bratu macar un perete, sa vada românul ce a vazut si neamtul si s-a bucurat?
Ce as putea raspunde la intrebarea asta?
Nu pot decit sa sper ca o sa vina mintea cea de pe urma celor care tin friiele, banul, biciul si lanterna culturala, ca vor avea o necesara strafulgerare vazind aceste imagini si le vor visa marite la 2x3m intr-un pavilion de arta al României sau la un institut cultural romanesc…

Ce este sigur, este ca imaginile Mirelei Bratu cauta, gasesc, pierd, te fac sa le privesti cu atentie si cu surpriza, se constituie intr-un stil recognoscibil si viguros, si culmea, sunt diferite ca stil de la serie la serie si totusi asemenea.
Ele spun multe cui e acordat la ce mai e bun in imaginea din estul Europei – cel putin mie mi se par a fi ca o permanenta rascoala fata de stilul universal vaporos, descriptiv, aerian, filtrat, iluminat, softboxuit, al unora care se imita unii pe altii.

Da, mi-ar placea ca doamna Hedy sa se uite la aceste fotografii… sigur, nu i-as spune de salariile fotbalistilor si de averile interlopilor si de problemele supravietuirii celor care incearca sa faca totusi asa ceva.
Dati un perete, macar sub scara, sau o debara, domnilor si doamnelor din cultura româneasca, “care este”?

Dinu Lazar

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 150 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 340,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.

>>>>Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) a primit, la faza nationale a concursului initiat de WSIS, premiul national pentru e-content, la sectiunea Arta-Cultura; aceeasi categorie la care, in cadrul premiilor Internetics, a fost recompensata pentru al doilea an consecutiv. Va reamintim ca la inceputul lunii iunie Editura LiterNet a primit in cadrul premiilor Asociatiei Editorilor din Romania premiul pentru incurajarea tinerilor editori, oferit de Centrul de Carte Germana, birou al Tirgului de Carte de la Frankfurt.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/volum-de-fotografie-la-liternet-nude-de-miri-bratu-descarca-gratuit-in-format-pdf-de-la-httpeditura-liternet-ro