'Pasarea de aur (Infinitul Brancusi)' in editie digitala

Constanta - 8 aprilie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Biblioteca Citatepedia, parte a site-ului www.citatepedia.ro, a publicat in format electronic scenariul de teatru 'Pasarea de aur (Infinitul Brancusi)' de Valeriu Butulescu.

Piesa este o drama intr-un act despre ultimele zile din viata pamanteasca a genialului Constantin Brancusi. Valeriu Butulescu, gorjean de origine ca si Brancusi, si-a facut o datorie de onoare din a expune dramaturgic momentul trecerii in eternitate a marelui artist plastic. Beneficiind de experienta sa aforistica, Valeriu Butulescu a alcatuit replici pline de semnificatii, adevarate cugetari, in spiritul celor pe care Brancusi le-a lasat in urma sa. In 2007, cu ocazia comemorarii semicentenarului mortii lui Constantin Brancusi, piesa a avut premiera la Teatrul National Radiofonic, pe canalul Radio Romania Cultural, cu Stefan Iordache in rolul principal. Ulterior, piesa a fost tradusa in portugheza, engleza si franceza, si a participat la Festivalul European de Arta Radiofonica on-line, actiune culturala importanta a Uniunii Europene, realizata de Radioteleviziunea Portugheza RTP.

Editia digitala este oferita gratuit cititorilor.

Autorul si-a dat acordul pentru includerea intregii sale creatii dramatice in Biblioteca Citatepedia. In fiecare luna se va lansa cate o editie digitala, insotita de un articol cu referirinte critice.

Despre Lucian Velea

Valeriu Butulescu este, probabil, cel mai apreciat aforist roman contemporan, dar si un dramaturg de valoare. Cartile sale de aforisme au fost publicate in peste 30 de limbi, alte traduceri urmand sa apara. Piesele sale au fost puse in scena la mai multe teatre din tara, dar au trecut si granitele, primind aprecierea publicului si a criticii de specialitate.

Citatepedia este un proiect cultural online, initiat si coordonat de Lucian Velea, care a reusit sa adune pana in prezent peste 30000 de citate, de departe cea mai mare colectie in limba romana. Biblioteca Citatepedia este o sectiune a site-ului www.citatepedia.ro, care isi propune sa puna la dispozitia cititorilor, in mod gratuit, cat mai multe lucrari clasice si contemporane.
Mai multe informatii despre piesa la
http://blog.citatepedia.ro/pasarea-de-aur-infinitul-brancusi.htm
Pentru alte informatii, puteti scrie la lucian.velea@lexica.ro
lucian.velea@lexica.ro