MOMENT ISTORIC PENTRU ROMANIA SI MASONERIA ROMANA

BUCURESTI - 23 iulie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Ziua de 6 iulie 2010 a marcat un moment istoric pentru Romania, Comunitatea Masonica Nationala din România si pentru Marea Lojă Feminina a Romaniei. In indepărtata tara a Republicii Peru, în cadrul Primului Congres Masonic Mondial a avut loc semnarea Tratatului de recunoastere reciproca si colaborare intre Marea Loja Feminina a Romaniei fondata in 1922 şi Marele Orient al Franţei.
Anticul oraş Cuzco, gazda Primului CongresMasonic Mondial , capitală a Imperiului Incaş, a reunit preţ de o săptămână personalităţi ale statului gazdă şi de pe mapamond.
Cele 2 mese rotunde din cadrul Congresului au fos conduse de invitatii de Onoare - Marele Cancelar al Marelui Orient al Frantei Alain Fumaz 33 si respectiv Marea Maestra a Marei Loji Feminine a Romaniei Anca Nicolescu 33

MOMENT ISTORIC PENTRU ROMANIA SI MASONERIA ROMANA

Ziua de 6 iulie 2010 a marcat un moment istoric pentru Romania, Comunitatea Masonica Nationala din România si pentru Marea Lojă Feminina a Romaniei. In indepărtata tara a Republicii Peru, în cadrul Primului Congres Masonic Mondial a avut loc semnarea Tratatului de recunoastere reciproca si colaborare intre Marea Loja Feminina a Romanieifondata in 1922 şi Marele Orient al Franţei.
In cadrul Ceremoniei de inchidere a Congresului a avut loc semnarea tratatului de recunoastere reciproca si colaborare intre Marele Orient al Frantei si Marea Loja Feminina a Romaniei, aducand astfel în atentia Francmasoneriei Universale importanta istorica a Romaniei si a Marii Loji Feminine a Romaniei, in contextul unei dezvoltari naturale si ireversibile a globalizarii.

Prin semnarea acestui document istoric si strangerea relatiilor diplomatice, Marele Orient al Frantei, cea mai importanta organizaţie Francmasonică a Frantei si una din cele mai vechi Mari Loji din lume , a recunoscut apartenenţa noastră istorică la Ritul Scoţian Antic şi Acceptat si implicit faptul că Marea Loja Feminina a Romaniei este cea mai veche Mare Lojă feminina continentala de Rit Scotian Antic si Acceptat, cea mai veche Mare Loja feminina din lume fiind cea din Anglia de Rit Englez acceptata de Marea Loja Unita a Angliei.
Naşterea noastră în 1922, epoca opresiva a comunismului si reactivarea relatiilor fraterne in acest inceput de secol si de mileniu; diplomatia internationala dusa la cel mai inalt nivel si implicarea noastra in diferite opere de caritate şi proiecte culturale in Romania si strainatate, in tari precum Italia, Franta, Haiti, Chile etc., ne plaseaza astazi pe cea mai inalta culme ce poate fi atinsa de o Obedienta feminină.
Daca pentru marile loji masculine apogeul este obtinerea recunoasterii din partea Marii Loji Unite a Angliei, pentru noi, marile loji feminine, apogeul este reprezentat de Marele Orient al Frantei.
Nascut în secolul al XVIII-lea, initiator al unui dintre cele mai importante evenimente din istoria Frantei, Europei si, poate din lume, Marele Orient al Frantei si-a lasat amprenta in istoria omenirii de-a lungul secolelor, de la Statuia Liberatţii din Statele Unite ale Americii la reformarea Frantei secole de-a randul.
Pozitia adoptata de Marele Orient al Frantei este una istorica nu doar pentru Romania, ci si pentru intreaga lume masonica, caci prin acest document se pune capăt teoriei conform căreia Marea Lojă Feminină a Franţei ar fi prima mare lojă feminină din lume.
Marea Maestra a Marii Loji Feminine a Romaniei, Anca Nicolescu 33, a conferit in numele Obedientei pe care o conduce Marelui Maestru Pierre LAMBICCHI Medalia de Aur a Marii Loji Feminine a României 1922, iar Marele Cancelar pentru Afaceri Externe al Marelui Orient al Frantei, Alain FUMAZ (decorat de Presedintele Franţei, pe 14 iulie 2010, cu Legiunea de Onoare), a fost decorat cu una din cele mai importante distinctii, Cheia de Aur a Marii Loji Feminine a Romaniei 1922, fiindu-i acordat şi cel mai înalt titlu, acela de Mare Maestru de Onoare Ad Vitam al Marii Loji Feminine a Romaniei 1922.
Asumandu-ne responsabilitatea si întelegând importanta acestui document ce va ramane posterioritatii, noi, Marea Maestră a Marii Loji Feminine a Romaniei constientizam faptul că numele de Romania revine pe scena mondială a Francmasoneriei in plina forta.
Nenumaratele mesaje de felicitare primite de pe toate continentele lumii din tari precum Statele Unite ale Americii, Canada, Franta, Republica Federativă a Braziliei, India, Italia, Portugalia, Regatul Spaniei, Statele Unite Mexicane, Austria, Republica Peru, Republica Columbia, Republica Chile, Republica Orientală Uruguay, Statul Plurinaţional Bolivia, Republica Congo, Madagascar, Regatul Marocului, Liban, Republica Elenă etc., nu fac altceva decat sa salute si sa reafirme prezenta noastra, a romanilor, in unele din cele mai importante foruri si societati ale lumii.
Purtand cu mandrie in inimile noastre memoria vie a fauritorilor statului nostru national unitar la 1918, in preajma centenarului Marii Uniri Nationale, Marea Loja Feminina a Romaniei se raliaza principiilor ce au mentinut secole de-a rândul unitatea culturaa si spirituala a acestui popor incercat de vicisitudinile istoriei.
Astazi, la aproape o sută de ani de la Marea Unire si de la fondarea Marei Loji Feminine, suntem mandre de faptul ca, în calitate de Francmasoni si cetateni ai acestei tari, ne-am adus contributia la istoria Francmasoneriei Nationale şi la promovarea naturala a numelui ce ne caracterizeaza pe toti: ROMANIA.

Dr. Anca NICOLESCU 33º
Mare Maestra
Marea Loja Feminina a Romaniei 1922

Despre MAREA LOJA FEMININA A ROMANIEI

Marea Loja Feminina a Romaniei
ASOCIAŢIE LEGAL CONSTITUITĂ CONFORM DECIZIEI NR. 139/PJ/2004 DIN 30.06.2004 BUCUREŞTI
Str. Mecet 21 Bucuresti
tel 0744129047
e-mail: malofero@aol.com
Secretariat General
Str.Mecet 21
D.Nae
tel 0722627814
malofero@aol.com