Cum să ceri o mărire de salariu în 3 pași simpli
BUCURESTI - 15 noiembrie 2024
Comunicat tip General in Afaceri
Pentru mulți angajați, ideea de a cere o mărire de salariu poate părea una delicată, mulți având temeri legate de un eventual refuz sau de o posibilă tensiune în relația cu conducerea companiei.
Totuși, o cerere atent planificată și argumentată poate transforma o posibilă discuție incomodă într-un dialog constructiv pentru toate părțile implicate. Dacă angajatorul nu oferă măriri anuale regulate sau oportunități frecvente de promovare, este posibil ca singura cale de a obține salariul mărit este ca angajatul să-și susțină singur cauza. Iată trei sfaturi care pot ajuta angajații în a aborda această conversație cu încredere și cu șanse de succes.
1. Research
Înainte de a programa o întâlnire cu șeful, este esențial ca angajatul să adune date relevante care să-i susțină cererea. El poate începe prin a cerceta standardele din industrie și nivelul salarial tipic pentru poziția, experiența și regiunea respectivă. Site-uri precum Glassdoor sau LinkedIn Salary Insights pot oferi o idee despre cum se situează salariul său față de altele din domeniu.
În plus, angajatul poate alcătui o listă cu realizările sale care au adus beneficii directe companiei. Cu cât poate cuantifica aceste realizări, cu atât mai bine – trebuie evidențiate veniturile generate, proiectele finalizate cu succes sau îmbunătățiri aduse proceselor operaționale. De exemplu, dacă a implementat un proces care a economisit echipei ore de lucru în fiecare săptămână, trebuie notat. Această pregătire și documentare îi va permite să prezinte cazul cu argumente clare, bazate pe fapte, astfel încât șeful să poată vedea valoarea pe care o aduce companiei și să poată susțină cererea angajatului. Tinerii, în general, sunt foarte atenți la detalii și vor să avanseze repede în carieră, potrivit sondajelor inițiate în ultimul an de către Genesis Property, companie fondată de antreprenorul Liviu Tudor.
2. Momentul și contextul potrivit
Momentul și contextul sunt esențiale atunci când este cerută o mărire de salariu. Trebuie cautat momentul în care compania se află într-o poziție financiară bună sau după o evaluare pozitivă privind performanța. Ar trebui evitate perioadele în care se reduc bugetele, scad drastic vânzările sau se fac concedieri.
Pentru a stabili conversația, trebuie cerută o întâlnire privată, în format unu-la-unu, nu într-o ședință de grup și nu într-o zi foarte aglomerată. Este nevoie de atenția completă a șefului și de un mediu în care acesta să se simtă confortabil să participe la o discuție delicată. Trimiterea unui e-mail politicos pentru a solicita o întâlnire dedicată poate ajuta, de asemenea, șeful să se pregătească mental, oferindu-i timp să adune informațiile necesare pentru a discuta despre compensații.
3. Încrederea este esențială
Pe măsură ce decurge conversația, încrederea este hotărâtoare. Trebuie abordată calm conversația, cu gândul că este discuată o chestiune de afaceri, nu că este făcută o cerere personală. Este recomandată folosirea de expresii precum „pe baza contribuțiilor mele și a standardelor existente în industrie, aș dori să discut o ajustare a compensației” în loc de „cred că merit o mărire.”
Apoi, trebuie ascultată atent și perspectiva șefului. Este posibil să existe limitări din cauza constrângerilor bugetare sau a altor factori care influențează decizia sa. Dacă o mărire imediată nu este posibilă, poate fi pusă o întrebare despre opțiuni alternative de compensație, precum beneficii suplimentare, oportunități de dezvoltare profesională sau chiar un calendar pentru a relua discuția în viitor.
A cere o mărire poate părea dificil, dar este și o ocazie pentru angajat de a demonstra șefilor angajamentul față de creștere și evoluție. Prin pregătirea atentă a discuției, alegerea momentului potrivit și abordarea discuției cu încredere, angajatul se poate poziționa ca un membru valoros al echipei, implicat în proiectul comun.