Constructiv 12+: Oportunităţile crizei

BUCURESTI - 3 noiembrie 2013

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Constructii, Imobiliare

Evenimentul organizat de revista Constructiv şi adresat celor care activează în construcţii, real estate şi arhitectură - Constructiv 12+ - a adus peste 200 de profesionişti din domeniu la Bucureşti, pe 31 octombrie.
De ce e nevoie pentru ca investiţiile în construcţii să crească? Ce pieţe de export sunt interesante pentru firmele româneşti? Ce oportunităţi a creat criza ultimilor ani şi cum le fructificăm? Iată câteva din întrebările care au primit răspunsuri în cadrul celor trei paneluri ale Constructiv 12+.

Constructiv 12+: Oportunităţile crizei

“Piaţa are nevoie de lichiditate, dar care nu mai poate veni de la bănci, ca în perioada de boom, când cele mai multe proiecte aveau ca scop exit-ul” a declarat Gijs Klomp, CEO al Jones Lang LaSalle România, în deschiderea panelului 1, cu titlul “Unde s-au pierdut investitorii?”. O soluţie ar fi fondurile private de pensii, interesate de investiţii pe termen mediu şi lung, nu de ROI rapid.

Pentru Florin Furdui, CEO al Portland România, nu atât fiscalitatea excesivă e problema, cât lipsa de coordonare între autorităţi şi problema recuperării TVA-ului, care fac din orice investiţie o luptă de uzură.

Alexandros Ignatiadis, acţionar al Octagon Contracting & Engineering, a reclamat lipsa de predictibilitate legislativă. “Mai bine legi mai proaste, dar stabile, decât legi bune care se schimbă permanent,” a considerat constructorul grec, care a recomandat prudenţă şi în abordarea pieţei de construcţii tentante, dar dificile, a Irakului.

“Contractele bine întocmite pot fi un excelent instrument de lucru pentru constructori în relaţia, nu uşoară, cu statul-beneficiar şi pot compensa eventualele scăpări legislative,” a declarat în cadrul aceluiaşi panel Alina Bilan, Partener al ONV LAW.

 

“Diversificarea şi exploatarea tuturor canalelor de distribuţie poate fi o soluţie, “ a declarat Bogdan Pîrvu, Director al Diviziei Vopsele Adeplast, în cadrul panelului al doilea, dedicat producătorilor de materiale de construcţie. Găsirea unor pieţe externe pentru un produse de nişă, de calitate, a fost varianta Superlit, care exportă aproximativ 80% din producţie în 14 ţări, după cum a declarat Bogdan Niţu, CEO al producătorului de ţevi.

 

Ce a adus criza în domeniul proiectării? “Structura costurilor unei construcţii se va modifica, în cazul în care propunerea pentru noul Cod de Proiectare Seismică se va legifera”, a spus Dragoş Marcu, Partener şi CEO al Popp & Asociaţii în cadrul panelului al treilea. “Costurile din ce în ce mai ridicate de întreţinere ne vor împinge către proiecte sustenabile şi către tehnologii verzi,“ a afirmat Steven Borncamp, Preşedinte al Romania Green Building Council. E nevoie, mai mult ca oricând, de un parteneriat solid între arhitect, beneficiar şi constructor, a considerat Randy Tharp, Managing Director al Epstein Architecture and Engineering. Şi totuşi, în ultimii patru ani, “doar zece producători de materiale de construcţii mi-au prezentat produsele lor. În America, sunt zile în care ai treizeci de întâlniri,” a conchis Randy Tharp.  

 

Cele trei dezbateri au fost urmate de decernarea Premiilor Constructiv, care au onorat performanţele şi performerii anului 2012 – antreprenori, producători de materiale de construcţii, real estate, retail şi arhitectură.

 

1. CEL MAI CURAJOS MANAGER

MARTIN SLABBERT

 

2. ANTREPRENORUL ANULUI (companii cu capital românesc)

BOG’ART

 

3. ANTREPRENORUL ANULUI (companii cu capital străin)

STRABAG

 

4. RETAILERUL ANULUI

DEDEMAN

 

5. CEA MAI IMPORTANTĂ INVESTIŢIE ÎN PRODUCŢIE

ADEPLAST

 

6. CEA MAI IMPORTANTĂ INVESTIŢIE ÎN REAL ESTATE

PALAS MALL IAŞI

 

7. EXPORTATORUL ANULUI

KRONOSPAN ROMÂNIA

 

8. CEL MAI SUSTENABIL PROIECT DE ARHITECTURĂ

FLOREASCAPARK–PORTLANDTRUST

 

9. PREMIU PENTRU RESPONSABILITATE FAŢĂ DE MEDIU ŞI CSR

LAFARGE ROMÂNIA

 

10. BRANDUL ROMÂNESC AL ANULUI

AMBIENT

 

Evenimentul a fost moderat de Andreea Ceasăr, Redactor Şef al Constructiv, şi de Andrei Pena, Publisher al Constructiv.

 

Constructiv 12+ a beneficiat de sprijinul partenerilor Adeplast, ONV LAW, Viroti Evolution şi  VADO.

 

Revista Constructiv, lansată în 2001, este o publicaţie specializată care produce şi furnizează conţinut original de calitate - ştiri, informaţii şi analize - profesioniştilor din construcţii, arhitectură şi real estate. Mai multe pe www.constructiv.ro.

    

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/martin-media-group/constructiv-12-oportunitatile-crizei