Ce presupune angajarea unei persoane cu dizabilitati?

BUCURESTI - 4 septembrie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

Printre persoanele cu dizabilitati exista multi potentiali angajati de valoare, care ar putea sa reduca din deficitul de talente sau sa ocupe posturile neacoperite din cauza numarului mic de specialisti din anumite domenii. In Europa, tendinta companiilor de a lua in considerare si persoanele cu dizabilitati atunci cand fac recrutari nu mai reprezinta o noutate, insa situatia nu este la fel de roz si in tara noastra. Cadrul legislativ cu privire la angajarea persoanelor cu dizabilitati a intrat in vigoare in decembrie 2006, insa cat de cunoscuta este aceasta lege in randul angajatorilor romani?

Ce presupune angajarea unei persoane cu dizabilitati?

Aspectele legate de raportul de munca al persoanelor cu dizabilitati sunt reglate, in Romania, prin intermediul Legii nr.448/2006, republicata in 2008, lege care prevede protectia drepturilor persoanelor cu handicap. In cuprinsul legii sunt reglementate atat drepturile specifice persoanelor cu handicap, cat si obligatiile ce revin angajatorilor in acest sens, avand in vedere obligatii sociale in general, dar si obligatii specifice in cadrul unui raport juridic ce presupune ca salariat o persoana cu dizabilitati.

'Punctul de pornire al acestei legi ar trebui sa fie principiul egalitatii, principiu ce presupune conferirea aceluiasi regim juridic in relatia de munca, indiferent de faptul ca o persoana are sau nu un handicap. Mai mult decat atat, avand in vedere aspectele sociale pe care le implica aceasta problema, in cazul persoanelor cu handicap se poate vorbi despre o discriminare pozitiva ce functioneaza in favoarea persoanelor cu dizabilitati. Asa se explica conferirea in favoarea acestor a unor drepturi suplimentare', ne-a explicat Magda Volonciu, doctor in Dreptul Muncii, si avocat la SCPA „Magda Volonciu si asociatii” .

Despre Medianet S.R.L.

www.NewsChannel.ro, publicatie online a platformei de business ClubAfaceri.ro ofera vizitatorilor stiri, analize, sfaturi si informatii utile dezvoltarii si administrarii propriilor afaceri.

www.ClubAfaceri.ro - platforma de business ce cuprinde un Catalog de Firme/Companii cu peste 23.000 de companii inscrise, un Catalog de Produse, precum si o platforma bursiera care se concretizeaza in spatiu dedicat companiilor inscrise, pentru a-si publica anunturile de vanzare/cumparare si cooperare.

www.Flu.ro - un portal pentru femeia care vrea sa fie mereu informata si in pas cu moda, pentru femeia cocheta si sigura pe sine, care este un statement prin simpla sa prezenta.

www.BricoShop.ro magazin virtual specializat in bricolaj si amenajari;

www.GhiseulBancar.ro, site financiar-bancar liderul informatiilor bancare.

www.Allshops.ro – Go shopping! Director de magazine online

Raluca SIMAN
redactie@newschannel.ro