Lansare CD, Maria RADUCANU & Jan RODER

BUCURESTI - 16 iunie 2005

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Sambata, 18 iunie, orele 21.00, la Gradina Green Hours (Bucuresti), va avea loc concertul de lansare a albumului "Cantece din Rasarit"/Chants du Levant, al duo-ului Maria RADUCANU/voce & Jan RODER/contrabas (Berlin).

Va invitam, cu acest prilej, la o calatorie mai putin obisnuita prin folclorul rasaritean, romanesc si nu numai. Arhetipuri, erezii sonore, improvizatii stravechi. Pentru ca folclorul, sunt de parere cei doi artisti, merita mai mult decat sa fie prelucrat sau modernizat cu forta...
Albumul a fost produs de Institutul Cultural Francez din Bucuresti cu sprijinul BRD.
Urmatoarele concerte prilejuite de lansarea acestui album vor avea loc in zilele de luni, 20 iunie, orele 20.00, in Sala Ronda a Muzeului Literaturii Romane si marti, 21 iunie, orele 21.00, la clubul "La Scena" din Bucuresti.

Despre mediaTRUST Romania

Maria Raducanu este intotdeauna o aparitie emotionanta, de un clasic nonconformism, ca persoana si ca artist. Iubeste muzicile traditionale - expresie a fondului primordial al sensibilitatii lumii, si jazzul - emblema ultima a libertatii in arta sunetelor. Crede ca, uneori, esti mai aproape de jazz parasindu-l ca forma stricta si abordandu-l din unghiuri diferite, mai fecunde spiritual. Ultimii patru ani (2002-2005) i-au adus realizari impresionante: sapte cd-uri, dintre care trei (Pe Vale, Lumini, Viata Lumii) desemnate de catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania drept "Cele mai reusite creatii discografice de jazz ale anului", precum si turnee in tara si in strainatate (Statele Unite, Franta, Germania).
Ca se afla pe scena unei filarmonici sau, stand turceste, pe o straduta din Paris, cantul ei e acelasi... Ca si Dostoievski, isi pune demersurile artistice sub semnul credintei ca « Frumosul va mantui lumea. »

Jan Roder este unul dintre cei mai apreciati contrabasisti ai scenei de jazz din Germania.
Nascut in 1968 in Lubeck, a studiat jazz la Academia de Muzica si Teatru din Hanovra, unde a cantat in numeroase formatii si proiecte. A castigat de doua ori premiul de jazz « Podium », o data cu formatia « Blue Rose » (1991) si alta data cu Trio-ul Mueller(1994). Din 1995 locuieste la Berlin si activeaza ca unul dintre cei mai solicitati contrabasisti. Din 1996 este membru al trupei « Die Enttauschung » (Rudi Mahall – clarinet bass, Axel Doerner – trompeta, Ulli Jennessen – baterie) care canta compozitiile lui Thelonious Monk in aranjamente contemporane.
A concertat in toata Germania, in Europa de Vest, in Romania, Albania, Statele Unite, Hong Kong etc. fiind preciat pentru flexibilitate, expresivitate, indrazneala de a explora spatii sonore si ritmice neconventionale…

Mihaela Stefan, PR Manager
mihaela.stefan@mediatrust.ro