Raport independent privind medierea si profesia de mediator

Timisoara - 15 februarie 2008

Comunicat tip General in Social

Echipa Medierea.ro a dat publicitatii primul raport independent privind medierea si profesia de mediator.

Raportul face o analiza realista dar in acelasi timp critica a implementarii institutiei medierii in sistemul juridic romanesc . Raportul vizeaza problemele specifice initierii profesiei de mediator si cuprinde o multitudine de argumente din care reiese faptul ca legea medierii nu raspunde intrutotul cerintelor actuale. Se impune astfel o „redesenare radicala” a legii 192/2006 si o implicare reala a organelor statului in promovarea si sustinerea activitatii de mediere.


Din raport se desprind urmatoarele concluzii:


„Pozitiv este faptul ca avem o lege a medierii care in mare parte raspunde cerintelor actuale. Chiar daca legea nu este perfecta, ea este perfectibila si posibilitatea modificarii ei exista insa nu este de dorit sa modifici o lege inainte de aplicarea ei. In timp, in functie de evolutia profesiei de mediator in peisajul autohton, se va impune cu siguranta o modificare a legii atat in privinta problemelor identificate pana acum cat si in privinta evolutiilor viitoare.

Ar fi de apreciat o mai mare sustinere din partea Ministerului Justitiei atat in sprijinirea activitatii Consiliului de Mediere cat si in ceea ce priveste promovarea medierii in randul magistratilor,avocatilor,justitiabililor etc .

Anul 2008 va fi hotarator in ceea ce priveste viitorul profesiei de mediator in Romania. Primele medieri vor fi hotaratoare in vederea castigarii increderii justitiabililor si potentialilor justitiabili in institutia medierii.

Consiliul de Mediere are sarcina de a asigura calitatea actului de mediere, in acest sens fiind necesara o atenta selectionare a viitorilor mediatori si o instruire profesionista a acestora.

Este indubitabil faptul ca implementarea medierii in Romania este o operatiune de durata care necesita un efort sustinut din partea organelor statului, simpla adoptare a legii nefiind decat un prim pas in directia respectiva.

Medierea, fiind mai putin formala decat caile litigioase ofera posibilitatea partilor aflate in conflict sa isi realizeaza interesele, solutiile fiind durabile, costurile semnificativ mai reduse iar procedura confidentiala. Avantajul principal al medierii este acela ca, partile detin controlul asupra intregului proces, procedura fiind informala, rapida si eficienta. Dat fiind succesul de care aceasta modalitate alternativa de solutionare a conflictelor se bucura in SUA si Europa, putem sa ne facem totusi sperante in ceea ce priveste viitorul medierii in Romania cu atat mai mult cu cat este de notorietate durata nejustificata a proceselor de pe rolul instantelor romanesti”.


Raportul independent privind medierea este o premiera in domeniul medierii romanesti. Ar fi de dorit ca acest raport sa devina o traditie in domeniu (rapoart anual) iar in urma analizarii concluziilor sale factorii implicati sa corecteze derapajele existente in sistem.

Puteti vizualiza raportul accesand urmatorul link: http://www.medierea.ro !

Despre Medierea.ro

av. Sustac Zeno Daniel
coordonator content Medierea.ro
Telefon: 0724508899
medierea@medierea.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/medierea-ro/raport-independent-privind-medierea-si-profesia-de-mediator