Romania risca sanctiuni din partea UE pentru modificarile abuzive aduse legii medierii - Conferinta de presa U.C.M.R.

BUCURESTI - 11 iulie 2013

Comunicat tip General in ONG, Politic, Social

Luni, 1 iulie 2013, ora 10.00 Uniunea Centrelor de Mediere din Romania, organizeaza in Bucuresti, str. Delea Veche nr. 35, conferinta de presa privind "Modificarile abuzive aduse legii medierii"

S.T.A.R.S.

S.T.A.R.S.

In Romania, medierea si organizarea profesiei de mediator este reglementata prin legea nr. 192/2206, modificata si completata de legea nr. 115/2012, modificata prin O.U.G. nr. 90/2012 si prin O.G. nr. 4/2013. Potrivit art. 4 alin. 1 din legea nr. 192/2206, medierea este o activitate de interes public; aceasta fiind definita chiar de la art. 1 din lege ca “o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor”. In mod esential, medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.

Prin modificarea adusa, nu se garanteaza in nicio forma respectarea principiilor fundamentale ale procedurii medierii, respectiv neutralitatea, impartialitatea, confidentialitatea; mediatorii autorizati care nu respecta aceste principii in cadrul sedintei de informare prealabila sunt supusi sanctiunilor disciplinare in conditiile legii nr. 192/2006.

Nerespectarea principiilor fundamentale ale neutralitatii, impartialitatii si confidentialitatii conduce la golirea de continut a insusi conceptului de mediere si mentinerea acestei prevederi modificatoare atrage dupa sine distrugerea unei intregi profesii, cladita in Romania incepand cu proiectul-pilot al Ambasadei S.U.A. din 2003 si care acum a ajuns la un numar de cca 7000 de profesionisti special instruiti.

Modificarea introdusa prin pct. 4 al proiectului de lege 088_13 aduce discriminarea, atat prin raportare la ceilalti mediatori , cat si prin raportarea la celelalte profesii liberale, prin mentionarea posibilitatii avocatilor si notarilor de a efectua informari despre mediere, in cadrul reglementarilor specifice profesiei lor, deoarece inseamna ca toti ceilalti trebuie sa urmeze cursuri de mediere, mai putin avocatii si notarii.

Pe cale de consecinta, solicitam stoparea initiativelor legislative care incearca stirbirea identitatii profesiei de mediator, prin atentarea la principiile fundamentale statuate in legislatia europeana, profesie consacrata la nivel european prin normele mentionate, refuzul de promulgare si trimiterea spre reexaminare a proiectului de lege citat. Aratam ca profesia de mediator nu face parte din cadrul profesiilor juridice.

Mugur Mitroi

Despre Medierea tehnica si Arta

Revista profesionala de mediere "Medierea Tehnica si Arta"
Fondata de FMMM in octombrie 2010, singura revista profesionala de mediere din Europa. Tiparita lunar, se distribuie gratuit in peste 100 de locatii in Romania (organizatii profesionale ale mediatorilor, instante de judecata, primarii, universitati, Biblioteca Centrala Universitara, Institutul National de Magistratura, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei s.a.m.d.), precum si catre organizatii internationale de ADR

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/medierea-tehnica-si-arta/romania-risca-sanctiuni-din-partea-ue-pentru-modificarile-abuzive-aduse-legii-medierii-conferinta-de-presa-u-c-m-r