Orteze Cervicale, Ortezele Lombare sau Corset pentru Coloana: Eficacitate obiectivată științific sau efect placebo? Raspunsul pe ArtroMedicale.Ro

BUCURESTI - 26 februarie 2018

Comunicat tip General in Afaceri, Sanatate, Sport, Stiinta / Cercetare, Farmaceutic

Live site

Efectele purtării de Orteze Cervicale, Ortezele Lombare sau corset pentru coloana , încă nu sunt cunoscute pe deplin, dovadă că în lumea întreagă se fac în prezent cercetări minuțioase în instituții prestigioase, dat fiind că rezultatele studiilor de până acum nu au condus la niște concluzii imbatabile nici în sensul purtării acestor dispozitive medicale speciale, nici împotriva purtării lor.

corset pentru coloana

corset pentru coloana

 Fericirea constă, în primul rând, în sănătate. 

George William Curtis

Incertitudinea domnește încă în această privință, iată de ce întâlnim voci care afirmă că purtarea unor tipuri de proteze lombare, precum și a diverselor modele de corset pentru coloana, ca să nu mai vorbim de binecunoscutele orteze cervicale moi sau rigide, pe o perioadă lungă de timp poate modifica în sens negativ activitatea musculară din zonele în care sunt poziționate aceste echipamente medicale.

Unul dintre studiile de dată recentă desfășurat peste Ocean a avut ca metodă de lucru alegerea a 40 de voluntari care au purtat orteze lombare zilnic timp de trei săptămâni un anumit număr de ore prestabilit.

Pe parcursul cercetării, persoanelor respective li s-a măsurat de trei ori pe zi activitatea musculară din zona supusă compresiei (înainte și după purtarea acestor tipuri de orteze): mai precis reflexele musculare, forța de compresie a coloanei vertebrale, rigiditatea manifestată în zonă etc.

Rezultatele obținute au arătat că inițial s-a mărit rigiditatea în zona lombară cu circa o treime în toate direcțiile.

După șapte zile de purtat consecutiv aceste  orteze lombare , surprinzător poate, respectiva diferență privitoare la rigiditatea apărută în zonă s-a atenuat considerabil, pentru ca după cele trei săptămâni de efectuare a studiului amintit, ea să se reducă atât de mult încât să nu mai prezinte o mare relevanță din punct de vedere clinic.

În concluzie, ortezele lombare deși au crescut rigiditatea zonală în fază de început a cercetării respective, nu s-au mai depistat modificări dăunătoare ale funcției neuromusculare după trei săptămâni de purtare zilnică, timp de câte trei ore, de către voluntarii sănătoși ce au acceptat să ia parte la experimentul respectiv.

Fanii acestor dispozitive medicale sunt convinși totuși că ortezele lombare bine alese oferă un suport bun coloanei vertebrale la nivelul la care acționează, la fel și modelele de corset pentru coloană artromedicale.ro (un soi de orteză mai înaltă) ce are funcția de a preveni leziunile spatelui și de a diminua până la dispariție durerile de intensitate mică sau medie.

Estomparea neplăcerilor durerilor postoperatorii se face prin încălzirea zonei și reducerea gradelor de mișcare ale coloanei vertebrale în zona în care orteza se fixează, chiar dacă obligă corpul pe o perioada limitată ca să aibă acolo o creștere a rigidității.


Purtarea unei asemenea orteze lombare, precum și a unor orteze cervicale sau a unor modele de corset pentru coloana au și un efect placebo, deloc de ignorat, mai ales când este vorba de niște dureri mici care jenează.

Foarte mulți oameni afirmă în ultima vreme nu doar că au scăpat de durere, dar și că se simt mai siguri pe ei, mai stabili în timpul efectuării unor eforturi fizice intense, atunci când poartă asemenea dispozitive medicale denumite generic orteze.


În lumea întreagă s-au făcut sondaje care au relevat acest fapt: acele persoane care poartă pe o perioadă limitată diverse tipuri de orteze pentru coloana vertebrala (orteze lombare, corsete pentru spate, orteze cervicale moi sau rigide) își pot continua activitățile cotidiene cu mai mult curaj și cu mai puțin disconfort.

Deși încă nu s-a dovedit științific că ortezele au efecte cuantificabile în procentaje covârșitoare, există în prezent destule studii clinice care au arătat că este o cale de combatere a durerilor coloanei, multe persoane ce au purtat asemenea dispozitive medicale reducând vizibil numărul de medicamente analgezice luate.

Așadar, indiferent cât de mult acționează efectul placebo și cât de mult este vorba de niște rezultate obiective, din moment ce o asemenea orteză nu face rău dacă este purtată la recomandarea unui medic specialist, urmând strict indicațiile acestuia în materie de alegere a modelului și timp de utilizare, oricum este mai bună decât soluția clasică de a înghiți analgezice care, în afara de efectul pozitiv de reducere al durerii pe o perioadă scurtă, poate să aibă și importante efecte adverse, inclusiv să provoace dependență.

Chiar dacă ortezele nu sunt medicamente, ele trebuie totuși ca să fie achiziționate din farmacii sau din magazine specializate, deoarece așa vom putea beneficia de calitate maximă la un preț corect.

Dacă obișnuiți să faceți cumpărături online, Artromedicale.ro este locul de unde puteți găsi o paletă variată de orteze de diferite tipuri. Cu siguranță și una potrivită pentru dvs.

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mega-anunt/orteze-cervicale-ortezele-lombare-sau-corset-pentru-coloana-eficacitate-obiectivata-stiintific-sau-efect-placebo-raspunsul-pe-artromedicale-ro