Ati auzit de Nivelele Contractului de Coaching? Va raspunde Alain Cardon, MCC

BUCURESTI - 3 iunie 2014

Comunicat tip Produse / Servicii in HR, Cursuri

Live site

Coachingul este o meserie aparte. El se deosebeşte clar de dezvoltarea personală, de consultanţă, de formare, de terapie etc. Ca urmare, cadrul de referinţă, obiectivele şi mijloacele privitoare la exercitarea lui trebuie formulate în modul cel mai clar înainte de începerea unei relaţii de acompaniere cu un client. Ca şi în cazul tuturor celorlalte meserii, acest lucru se face printr-un prim acord explicit şi contractual.

Ati auzit de Nivelele Contractului de Coaching?  Va raspunde Alain Cardon, MCC

Acest prim nivel de contract „de prestări de servicii” permite atât poziţionarea coach-ului în specificitatea demersului său, cât şi precizarea cadrului meseriei, în scopul de a-i proteja pe toţi actorii relaţiei de coaching. Acest contract care clarifică poziţionarea coach-ului precedă relaţia cu un client anume şi trebuie încheiat înainte de implementarea oricărui demers real de coaching.

Să luăm drept exemplu contractul din practica de zi cu zi a oricărui coach. Coach-ii profesionişti folosesc „abordarea contractuală” la mai multe nivele, foarte diferite între ele. Aceste diferite nivele de contract si de acorduri mai puţin formale se includ unele în altele, potenţându-se. În practicarea coachingului, este bine să ştim să încheiem contracte şi acorduri explicite la nivel:

- De demers, pentru a stabili cadrul întregii relaţii cu un client, pe parcursul unui număr de şedinţe prestabilit, desfăşurate uneori pe durata mai multor luni, şi pentru a obţine rezultatele optime. Acest nivel de contract este cel mai evident.

- De şedinţă, pentru a fixa corespunzător cadrul unui sesiuni de lucru de mai multe ore şi pentru a obţine, la capătul ei, o serie de rezultate grăitoare pentru client.

- De secvenţă, pentru a-i oferi clientului un cadru de muncă pe o temă anume, timp de câteva minute, de la început până la stabilirea unui plan de acţiune şi la încheierea lui mulţumitoare.

- De activităţi practice, pe care clientul le execută între şedinţele sau sesiunile de coaching, pentru a asigura reuşita planurilor sale de acţiune şi a deciziilor sale. În acest caz, este vorba de nişte contracte de „delegare”.

- De intervenţii punctuale, cel mult pe anumite fraze, pentru a interveni în dialogul clientului într-un mod structurat, respectându-i demersul şi spaţiul personal de creştere.

Toate aceste nivele contractuale se îmbină şi se desfăşoară –pe parcursul câtorva luni, al câtorva zile sau al câtorva minute, după caz – de-a lungul unui demers de coaching.

ATENŢIE: Deşi, de obicei, cuvântul „contract” este folosit în mod nediferenţiat pentru a denumi toate aceste nivele de contracte, se cuvine să facem o distincţie netă între adevăratul contract iniţial, care defineşte cadrul formal al relaţie de coaching, şi toate celelalte nivele, care se referă mai degrabă la nişte acorduri punctuale, operaţionale, negociate între client şi coach. Dacă, din punct de vedere formal, contractul de demers este un adevărat contract, de natură practic juridică, toate celelalte „nivele de contract” amintite în prezentul articol schiţează mai degrabă nişte cadre de lucru care le vor permite coach-ului şi clientului său să se „pună de acord” în demersul lor comun.

La fiecare nivel al contractului sau al acordului, activitatea coach-ului şi a clientului este stabilită prin demersul contractual. La fiecare nivel, pe măsura derulării relaţiei, şedinţelor, secvenţelor şi interacţiunilor cu clientul, demersul contractual scoate la iveală o serie de indicatori ai bunei sau ai proastei funcţionări operaţionale atât a clientului, cât şi a coach-ului.

Interesat? Vrei sa afli mai multe? Atunci fa-te comod si citeste articolul „Nivelele de Contract in Coaching” de Alain Cardon, MCC:

http://www.metasysteme-coaching.ro/romana/instrumentar-iii-nivelele-de-contract-in-coaching/



Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si etnologie, de la Macalester College, Minnesota, SUA. Psihologia educatiei, Universitatea Minnesota, SUA. Alain Cardon a fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM), a publicat la Editions d’Organisation si este consultant si coach din 1976. Specialist in coaching-ul de conducator si de echipa, precum si coach in indrumarea organizatiilor internationale, multiculturale si aflate in tranzitie.

In cadrul I.C.F. si al S.F. Coach (Société Française de Coaching) din Franta, Alain Cardon participa la numeroase conferinte, este membru in comisiile de examen, organizeaza conferinte internationale si este membru in juriul comitetului de etica.

Alain Cardon este autorul si coautorul a peste cincisprezece lucrari despre meseria de coach individual, de echipa si de organizatie, analiza tranzactionala, abordarea sistemica, formare si pedagogie, comunicare si management, toate aparute la Editions d’Organisation (Paris), iar o parte au fost traduse si in limba romana.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/ati-auzit-de-nivelele-contractului-de-coaching-va-raspunde-alain-cardon-mcc