Ce este Coachingul?

BUCURESTI - 27 septembrie 2016

Comunicat tip General in Afaceri, HR, Cursuri

Raspunde Alain Cardon, Master Certified Coach (MCC) International Coach Federation

Ce este Coachingul?

 „Coaching-ul este ceva atât de simplu încât, pentru a face din el o meserie „serioasă”, am putea ceda ispitei de a-l transforma în ceva mai complex. Or, în mod paradoxal, tocmai simplitatea coaching-ului face din el o meserie deopotrivă originală şi destul de greu de exercitat, poate mai ales în Occident. Pentru a începe explorarea simplităţii coaching-ului, vă propun câteva reflecţii asupra spiritului lui. Căci în spiritul coaching-ului rezidă originalitatea şi marca acestuia, şi nu în multitudinea metodelor pe care am putea fi tentaţi să le dezvoltăm sub pretextul coaching-ului, poate numai pentru a ne delimita.

Pentru a avea clară în minte specificitatea demersului de coaching în simplitatea lui, se cuvine să înţelegem mai întâi ce este un simplu dialog, care are loc între două persoane, în mod „firesc” sau în absenţa vreunui coach. De abia după o înţelegere clară a naturii şi a rezultatelor unui dialog vom putea preciza rolul coach-ului în funcţia sa de acompaniere şi îndrumare a acestui gen de convorbire. Discutăm aici despre tipul de dialog pe care-l dezvoltă fizicianul David Bohm în cartea sa „On Dialogue” (Routledge Classics, NY, 1996).

Despre „dialog” în general: Potrivit lui Bohm, dialogul dintre două sau mai multe persoane este o interacţiune verbală relativ fluidă, constructivă şi care respectă sensul vehiculat de cuvintele rostite de fiecare dintre interlocutori. Etimologic, cuvântul „dialog” provine din „dia”, care înseamnă „prin” (dar care are şi sensul de „a separa”, „a distinge”), şi „logos”, adică „vorbirea” care vehiculează un sens. Putem adăuga sau preciza că, potrivit lui Bohm, unicul obiectiv al unui dialog autentic este acela de a „împărtăşi” (în sensul de „a pune în comun”) sau de a facilita apariţia a noi sensuri sau înţelesuri care se ivesc pe parcurs şi care urmează să le devină comune participanţilor la convorbire. În consecinţă, practicarea unui dialog între mai multe persoane le permite acestora să elaboreze, treptat, o nouă comunitate de sens, al cărei conţinut precis este, în general, imprevizibil sau emergen”

Intregul articol aici.

Vrei sa devii coach şi să inveţi tehnicile folosite in coaching?  Afla mai multe despre cursul Fundamentele Coachingului care incepe in octombrie in Bucureşti.

Pentru mai multe detalii sau inscrieri, va rugam sa consultati site-ul nostru sau sa ne contactati.

 

Maiestria in coaching este o arta de a fi

Fiecare ciclu si atelier organizat de Alain Cardon, MCC, si Metasysteme Coaching este conceput astfel incat sa permita fiecarui participant sa-si reevalueze cadrele de referinta, sa-si remodeleze sistemele de credinte si sa-si transforme viziunile asupra vietii, timpului, sanatatii, clientilor, succesului, organizatiilor, echipelor, familiilor, persoanelor si a lor insisi.

Astfel, contextele de invatare depasesc simpla dobandire de cunostinte si de competente, fiind concepute astfel incat sa ofere participantilor posibilitatea unei profunde transformari personale si profesionale.

Despre Metasysteme Coaching

Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si Etnologie obtinut la Macalester College, Minnesota, SUA. A studiat psihologia educatiei la Universitatea Minnesota, SUA. Fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), Alain Cardon este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM). Este consultant si coach din 1976. Alain este specialist in coachingul sistemic de top management si de echipa, si are o bogata activitate de formare de coachi atat in Europa cat si in America de Nord si America Latina.
Metasysteme Coaching este o companie de consultanta ce reuneste profesiunile de coach si de consultant strategic si sistemic. Toate programele de formare si pregatire oferite de Metasysteme Coaching sunt certificate ACSTH de catre International Coach Federation. Apartenenta la ICF este o garantie a calitatii si a respectarii criteriilor etice si deontologice stabilite de aceasta organizatie, criterii care privesc atat coachingul individual si de lider, coachingul de echipa de conducere si de intreprindere, cat si cursurile de formare si pregatire.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/ce-este-coachingul2