Coachingul in companii prezentat de Alain Cardon, MCC

BUCURESTI - 3 aprilie 2014

Comunicat tip General in HR, Cursuri

Live site

Pentru a înţelege mai bine coaching-ul de întreprindere ..., trebuie întotdeauna să mergem la surse. Coaching-ul îşi trage originea din lumea sportului. În forma lui actuală, coaching-ul începe cu Sir John Whitmore, coach al mai multor campioni de tenis, care a definit pentru prima dată coaching-ul aşa cum este el practicat astăzi în întreprinderi, precizând şi prin ce anume se deosebeşte această meserie de cele de instructor sau de formator. ...

Coachingul in companii  prezentat de Alain Cardon, MCC

Prin această trimitere la surse, dorim să lămurim ce este coaching-ul de întreprindere sau pentru alte domenii şi ce nu este el. Vom vedea că, uneori, coaching-ul este mai simplu decât pare şi că cel care vrea să devină un bun coach pentru întreprinderi sau pentru alte domenii va trebui probabil să se „dezveţe” de multe reflexe şi automatisme înainte de a asimila noi competenţe. ...

Coaching-ul în întreprindere sau în alte domenii nu este o abordare analitică centrată pe studierea şi înţelegerea cauzelor invariabil istorice. Coaching-ul este mai degrabă o abordare comportamentală care se sprijiină pe o bună diagnosticare şi care rămâne centrat pe mijloacele ce trebuie mobilizate pentru îmbunătăţirea, pe viitor, a performanţei. ...

Ca şi în sportul de performanţă, coaching-ul individual sau de echipă în întreprindere este centrat exclusiv pe conceperea şi implementarea de mijloace ce vizează dezvoltarea performanţei măsurabile pe termen scurt, mediu sau lung. Acest lucru relativizează adeseori interesul unor analize aprofundate ale trecutului personal sau colectiv ce stă la originea a diverse disfuncţii individuale, de echipă sau de cultură de întreprindere.

Atenţie: modelul social dominant al multor coachi de întreprindere are la bază experienţa lor ca psihologi sau terapeuţi, sau provine din mişcarea de dezvoltare a potenţialului uman. Acest cadru de referinţă poate privilegia o abordare analitică, intrapsihică sau relaţională, în detrimentul implementării unor soluţii comportamentale axate prioritar pe îmbunătăţirea performanţelor, în viitorul imediat, ale clientului – fie el persoană, echipă sau întreprindere.

Cadrul de referinţă al psihologiei poate fi în contradicţie fundamentală cu esenţa însăşi a tradiţiei coaching-ului sportiv. De exemplu, rareori este obligatoriu ca un coach sportiv să posede competenţe psihologice sau terapeutice, sau să aibă experienţă în domeniul dezvoltării personale.

Ca ilustrare, să ne gândim ce interes ar putea avea, pentru un tenismen, întrebarea: „Care crezi că este originea slabei tale lovituri cu dreapta?”  Ca şi în sport, în coaching-ul de întreprindere demersul nu se axează deci pe analiza trecutului, ci mai degrabă pe constatarea situaţiei prezente (diagnoza), urmată de o îndrumare în conceperea şi implementarea programată a unor soluţii performante.

De aceea, atunci când un coach constată, la clientul său, dificultăţi personale ce ţin de competenţele unui terapeut sau ale unui analist, el îşi va sfătui clientul să urmeze un demers adecvat cu un profesionist recunoscut, capabil să-i rezolve problema psihologică. Acest lucru este valabil şi în cazul oricăror probleme medicale, conjugale, financiare etc. care nu intra în competenţa unui coach. ... ”

Iata cateva paragrafe din articolul „Coachingul de Intreprindere” de Alain Cardon, MCC. Ti-am starnit interesul? Vrei sa afli mai multe despre ce face un coach si cum te poate ajuta in munca de zi de zi? Atunci citeste in continuare:

http://www.metasysteme-coaching.ro/romana/coaching-ul-de-intreprindere/

Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si etnologie, de la Macalester College, Minnesota, SUA. Psihologia educatiei, Universitatea Minnesota, SUA. Alain Cardon a fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM), a publicat la Editions d’Organisation si este consultant si coach din 1976. Specialist in coaching-ul de conducator si de echipa, precum si coach in indrumarea organizatiilor internationale, multiculturale si aflate in tranzitie.

In cadrul I.C.F. si al S.F. Coach (Société Française de Coaching) din Franta, Alain Cardon participa la numeroase conferinte, este membru in comisiile de examen, organizeaza conferinte internationale si este membru in juriul comitetului de etica.

Alain Cardon este autorul si coautorul a peste cincisprezece lucrari despre meseria de coach individual, de echipa si de organizatie, analiza tranzactionala, abordarea sistemica, formare si pedagogie, comunicare si management, toate aparute la Editions d’Organisation (Paris), iar o parte au fost traduse si in limba romana.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/coachingul-in-companii-prezentat-de-alain-cardon-mcc