Spiritul Coachingului - Alain Cardon, MCC

BUCURESTI - 29 ianuarie 2014

Comunicat tip General in Afaceri, IT&C, Internet, Cursuri

Live site

„Coaching-ul este ceva atât de simplu încât, pentru a face din el o meserie „serioasă”, am putea ceda ispitei de a-l transforma în ceva mai complex. Or, în mod paradoxal, tocmai simplitatea coaching-ului face din el o meserie deopotrivă originală şi destul de greu de exercitat, poate mai ales în Occident. Pentru a începe explorarea simplităţii coaching-ului, vă propun câteva reflecţii asupra spiritului lui. Căci în spiritul coaching-ului rezidă originalitatea şi marca acestuia, şi nu în multitudinea metodelor pe care am putea fi tentaţi să le dezvoltăm sub pretextul coaching-ului, poate numai pentru a ne delimita.

Spiritul Coachingului - Alain Cardon, MCC

Pentru a avea clară în minte specificitatea demersului de coaching în simplitatea lui, se cuvine să înţelegem mai întâi ce este un simplu dialog, care are loc între două persoane, în mod „firesc” sau în absenţa vreunui coach. De abia după o înţelegere clară a naturii şi a rezultatelor unui dialog vom putea preciza rolul coach-ului în funcţia sa de acompaniere şi îndrumare a acestui gen de convorbire. Discutăm aici despre tipul de dialog pe care-l dezvoltă fizicianul David Bohm în cartea sa „On Dialogue” (Routledge Classics, NY, 1996).

Despre „dialog” în general: Potrivit lui Bohm, dialogul dintre două sau mai multe persoane este o interacţiune verbală relativ fluidă, constructivă şi care respectă sensul vehiculat de cuvintele rostite de fiecare dintre interlocutori. Etimologic, cuvântul „dialog” provine din „dia”, care înseamnă „prin” (dar care are şi sensul de „a separa”, „a distinge”), şi „logos”, adică „vorbirea” care vehiculează un sens. Putem adăuga sau preciza că, potrivit lui Bohm, unicul obiectiv al unui dialog autentic este acela de a „împărtăşi” (în sensul de „a pune în comun”) sau de a facilita apariţia a noi sensuri sau înţelesuri care se ivesc pe parcurs şi care urmează să le devină comune participanţilor la convorbire. În consecinţă, practicarea unui dialog între mai multe persoane le permite acestora să elaboreze, treptat, o nouă comunitate de sens, al cărei conţinut precis este, în general, imprevizibil sau emergent”

Intregul articol aici:

http://www.metasysteme-coaching.ro/romana/domeniile-de-aplicare-a-coaching-ului/

Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si etnologie, de la Macalester College, Minnesota, SUA. Psihologia educatiei, Universitatea Minnesota, SUA. Alain Cardon a fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM), a publicat la Editions d’Organisation si este consultant si coach din 1976. Specialist in coaching-ul de conducator si de echipa, precum si coach in indrumarea organizatiilor internationale, multiculturale si aflate in tranzitie.

In cadrul I.C.F. si al S.F. Coach (Société Française de Coaching) din Franta, Alain Cardon participa la numeroase conferinte, este membru in comisiile de examen, organizeaza conferinte internationale si este membru in juriul comitetului de etica.

Alain Cardon este autorul si coautorul a peste cincisprezece lucrari despre meseria de coach individual, de echipa si de organizatie, analiza tranzactionala, abordarea sistemica, formare si pedagogie, comunicare si management, toate aparute la Editions d’Organisation (Paris), iar o parte au fost traduse si in limba romana.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/spiritul-coachingului-alain-cardon-mcc