5 motive pentru care adolescentii apeleaza la ajutorul unui psiholog

BUCURESTI - 13 octombrie 2020

Comunicat tip General in Sanatate

De la schimbari de dispozitie, la probleme la scoala, toti adolescentii se confrunta cu greutati. Dar, uneori, suferinta unui adolescent se poate ridica la un nivel in care este important sa caute ajutorul unui psiholog.

.

.

De la schimbari de dispozitie, la probleme la scoala, toti adolescentii se confrunta cu greutati. Dar, uneori, suferinta unui adolescent se poate ridica la un nivel in care este important sa caute ajutorul unui psiholog.

Cu toate astea, psihoterapia nu ar trebui sa fie luata in considerare numai pentru evenimente care schimba viatacuiva  sau probleme grave de sanatate mintala. Intalnirea cu un psiholog poate preveni transformarea problemelor minore in probleme grave.

Daca esti convins ca ar putea fi benefic ca adolescentul tau sa stea de vorba cu un specialist, nu ezita sa programezi o sedinta cu un psiholog Bucuresti sau in orasul tau. Uneori, chiar si cateva sedinte de psihoterapie pot face o mare diferenta pentru bunastarea generala a copilului tau.

Adolescentii pot discuta cu un psiholog despre numeroase subiecte, de la probleme in relatie, la intrebari despre identitatea sexuala. Iata cateva dintre motivele pentru care adolescentii merg la psiholog:

1. Depresie

Tulburarile de dispozitie incep adesea in timpul adolescentei. Daca nu este tratata, depresia poate dura pana la maturitate. Daca adolescentul tau pare nervos, tris si retras, discuta cu psihologul. Un diagnostic precis si o interventie timpurie sunt componenete cheie ale unui tratament eficient.

2. Anxietate

Desi este normal ca adolescentii sa fie uneori ingrijorati, unii sufera de anxietate intensa. Fie ca adolescentul tau are dificultati in a vorbi in fata clasei, fie ca isi face griji ca se va intampla ceva rau, psihoterapia ar putea sa il ajute sa invete sa-si gestioneze starile.

3. Probleme de comportament

Lipsitul de la scoala si comportamentul agresiv pot fi simptome ale unor probleme mai grave. Un psiholog ar putea ajuta la descoperirea potentialelor probleme de sanatate mintala sau a problemelor sociale care ar putea duce la comportamnetul adlescentului.

4. Abuzul de substante

Din pacate, drogurile si alcoolul pot deveni probleme serioase pentru adolescenti. Psihologul te poate ajuta sa alegi tratamentul adecvat.

5. Stresul

Adolescentii pot fi stresati. Indiferent daca e vorba de presiunea pentru a obtine rezultate bune la examen sau preocuparile legate de ce va face dupa liceu, stresul poate avea efecte grave. Psihoterapia poate ajuta un adolescent sa invete abilitati pentru a gestiona stresul cu succes, ia asta il va ajuta pe tot parcusul vietii. 

Daca te intrebi daca ar trebui sau nu sa mergi cu adolescentul la psiholog, nu ezita si contacteaza un profesionist. Chiar daca copilul tau nu este interesat de psihoterapie, nu iti face griji. Majoritatea adolescentilor ezita sa vorbeasca cu cineva. 

Incurajeaza-l sa incerce psihoterapia pentru doar cateva sedinte si apoi ii vei permite sa ia singur decizia daca va continua. Daca adolescentul tau refuza ferm, poti merge tu la psiholog. Asa vei obtine noi abilitati si idei pentru a-ti ajuta adolescentul sa faca fata mai bine problemelor pe care le intampina.