A doua zi a vizitei secretarului de stat Daniel Ioniţă la Baku, Republica Azerbaidjan

BUCURESTI - 11 martie 2016

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Politic

În cea de-a doua zi a vizitei efectuate la Baku, la 11 martie 2016, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut convorbiri la Parlamentul azer (Milli Mejlis) cu o delegaţie a Comitetului pentru relaţii externe şi interparlamentare, condusă de Samad Seyidov, preşedintele acestei comisii, precum şi o întâlnire cu Azay Quliyev, preşedintele Grupului de Lucru Interparlamentar Azerbaidjan-România. Totodată, a susţinut o intervenție privind „Rolul, eforturile şi importanţa cooperării cu NATO” la deschiderea mesei rotunde organizate de Ambasada României în Republica Azerbaidjan pe tema relaţiilor de cooperare NATO - Azerbaidjan.

A doua zi a vizitei secretarului de stat Daniel Ioniţă la Baku, Republica Azerbaidjan

Discuţiile oficialului român cu reprezentanţii Parlamentului azer au evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiilor româno-azere şi susţinerea părţii azere pentru realizarea măsurilor incluse în Planul de Acţiuni subsumat Parteneriatului Strategic. Secretarul de stat Daniel Ioniță a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea dialogului politic la nivel parlamentar, evidenţiind rolul şi contribuţia acestuia pentru promovarea cooperării sectoriale româno-azere, cu precădere a relaţiilor economice, în special în domeniile energiei şi transporturilor. A evidențiat rolul complementar al diplomației parlamentare în realizarea proiectelor strategice cu participarea României și Azerbaidjanului, ce promovează inter-conectivitățile între Europa și Caucazul de Sud: în domeniul energetic - inter-conectorul de gaz lichefiat AGRI, iar în domeniul transporturilor de mărfuri coridorul de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, ce valorifică cea mai scurtă conexiune peste Marea Neagră între portul Constanța și porturile georgiene.

Oficialii azeri au exprimat dorinţa întăririi relaţiilor de colaborare cu Parlamentul României, precum şi la nivelul delegaţiilor naţionale participante la Adunările Parlamentare ale Consiliului Europei şi OSCE.

Cele două părţi au avut, de asemenea, un schimb de vederi asupra situaţiei de securitate din regiune, cu un accent special asupra stadiului şi perspectivelor de rezolvare a conflictelor înghețate, între care, cel din Nagorno Karabah are pentru Azerbaidjan o importanţă aparte.

În cadrul mesei rotunde pe tema relaţiilor de cooperare ale Azerbaidjanului cu NATO, secretarul de stat Daniel Ioniţă a manifestat susţinerea României pentru dezvoltarea relaţiilor de parteneriat NATO-Azerbaidjan, reflectată inclusiv prin exercitarea celui de al patrulea mandat consecutiv de către Ambasada României în Azerbaidjan a rolului de Ambasada Punct de Contact NATO (CPE) în perioada 2015-2016.

Oficialul român a subliniat importanţa valorificării de către Azerbaidjan a tuturor oportunităţilor oferite de instrumentele parteneriatului cu NATO în perspectiva Summit-ului Aliat de la Varşovia din mai 2016.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/a-doua-zi-a-vizitei-secretarului-de-stat-daniel-ionita-la-baku-republica-azerbaidjan