Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe

BUCURESTI - 2 februarie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic

Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale,  Carmen Burlacu, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe, în formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare.
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Carmen Burlacu, a participat în perioada 1-2 februarie 2016, la Amsterdam, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe (CAE), în formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare.

Temele de dezbatere au vizat: strategia globală a UE privind politica externă şi de securitate, din perspectiva dezvoltării; relaţiile UE-Africa, Caraibe şi Pacific (ACP) post-Cotonou;  migratia şi dezvoltarea, cu accent pe îmbunătăţirea condiţiilor în comunităţile-gazdă ale refugiaţilor. Miniştrii au mai discutat modul în care politica de dezvoltare poate contribui la implementarea principiilor de durabilitate din acordurile de comerţ ale UE cu statele în curs de dezvoltare. Referitor la relaţiile UE-ACP post-Cotonou, miniştrii au luat notă de tendinţele rezultate din consultările publice iniţiate de COM şi SEAE în decembrie 2015 şi au avut loc un schimb de opinii preliminar pe această temă.

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe

Secretarul de stat român a salutat procesul de actualizare continuă a cadrului de acţiune externă a UE, pe fondul unui context internaţional într-o continuă schimbare şi a propus ca în viitoarea Strategie Globală UE abordarea asupra dezvoltării să fie una cuprinzătoare si în concordanţă cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă adoptate la nivelul ONU în septembrie 2015. A subliniat necesitatea unui dialog intensificat cu statele de tranzit şi de origine, cu obiectivul unei mai bune gestionări a migraţiei şi a accentuat importanţa implementării eficiente a rezultatelor Summit-ului UE-Africa de La Valletta, precum şi a Planului de acţiune UE-Turcia. Totodată, a informat că România a susţinut şi financiar statele vecine Siriei, prin contribuţii la: Programul Alimentar Mondial, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Fondul UE pentru Siria, Fondul UE de Urgenţă pentru stabilitate şi gestionarea cauzelor migraţiei ilegale în Africa, şi de asemenea, prin asistenţă umanitară acordată bilateral Iordaniei şi Turciei.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/comunicat-de-presa-al-ministerului-afacerilor-externe5