Comunicat MAE - Ziua mondială pentru asistență umanitară

BUCURESTI - 22 august 2016

Comunicat tip General in Social, Institutii Publice

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 19 august, a Zilei mondiale pentru asistență umanitară, şi aduce un omagiu tuturor acelora care îşi asumă riscuri şi sacrificii personale pentru a reduce suferinţa şi a ajuta victimele conflictelor, violenţelor sau dezastrelor naturale. În anul 2015 şi-au pierdut viaţa în zone afectate de situaţii de criză 109 lucrători umanitari, iar până în luna iunie a acestui an, bilanţul tragic se ridică la 24 de persoane.

Comunicat MAE - Ziua mondială pentru asistență umanitară

România condamnă cu fermitate atacurile și amenințările îndreptate împotriva lucrătorilor umanitari şi solicită respectarea necondiţionată a dreptului internaţional umanitar, inclusiv asigurarea protecției civililor.

Într-un context geopolitic marcat de crize de mare amploare, România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenţei umanitare şi îşi asumă contribuţii concrete în procesul de partajare a responsabilităţii statelor în sfera umanitară. Participarea României la Summit-ul umanitar mondial de la Istanbul, din luna mai 2016, a constituit o etapă importantă în angajarea activă a ţării noastre la eforturile comunităţii internaţionale de gestionare a crizelor umanitare.

Conform Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA), peste 130 milioane de persoane sunt afectate de conflicte şi dezastre, în peste 40 de state ale lumii. Bugetul estimat necesar pentru acoperirea nevoilor minime de asistenţă umanitară în 2016 este în acest moment de 21.9 miliarde de dolari, fiind finanţat până în prezent în proporţie de 33%.

Informaţii suplimentare:

Data de 19 august a fost aleasă Ziua mondială pentru asistență umanitară, prin rezoluţia Adunării Generale a ONU A/RES/63/139 din 2008, pentru a comemora atacul terorist din 2003 asupra sediului misiunii de asistenţă a ONU din Bagdad, soldat cu moartea a 22 de persoane, inclusiv Sergio Vieira de Mello, Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Irak, şi rănirea a peste 100.

Ziua mondială pentru asistență umanitară are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a publicului larg cu privire la importanţa activităţii umanitare şi a cooperării internaţionale în acest domeniu.

În anul 2016, Ministerul Afacerilor Externe a acordat suma de 375.000 euro sub formă de asistenţă umanitară pentru atenuarea efectelor generate de conflictul sirian asupra copiilor din Siria și asupra refugiaților sirieni aflați pe teritoriile statelor învecinate Siriei.

În perioada 2014-2016, România a acordat asistenţă umanitară în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, unui număr de 12 state aflate în diverse situaţii de criză precum: conflictele din Siria şi Irak, conflictul din estul Ucrainei, cutremurul din Nepal, inundaţiile din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, epidemia virusului Ebola.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/comunicat-mae-ziua-mondiala-pentru-asistenta-umanitara