Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu directorul general al EUROPALIA Internaţional

BUCURESTI - 4 august 2016

Comunicat tip General in Politic

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a primit astăzi, 4 august 2016, o delegație a EUROPALIA Internaţional condusă de baroneasa Kristine De Mulder, director general, care efectuează o vizită de lucru la Bucureşti în perioada 2-5 august 2016.

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu,  cu directorul general al EUROPALIA Internaţional

În cadrul întrevederii, ministrul afacerilor externe a menţionat faptul că Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA reprezintă, de aproape cinci decenii, o oportunitate majoră pentru promovarea patrimoniului cultural, a tradiţiilor, potenţialului creator şi industriilor creative ale ţării cu statutul de invitată de onoare.

În acest sens, Lazăr Comănescu a menţionat parcurgerea cu succes de către România a etapelor privind candidatura ca ţară invitată de onoare la ediţia din 2019 a Festivalului şi a reiterat angajamentul exprimat odată cu depunerea candidaturii. Totodată, a amintit faptul că România a participat în 2007 la ediţia dedicată Europei, în calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Directorul general EUROPALIA Internaţional a transmis aprecierea organizatorilor belgieni faţă de candidatura României, menţionând interesul de care se bucură în Belgia şi ţările limitrofe cultura română şi performanţele creaţiei contemporane.

Informaţii suplimentare:

Festivalul Internaţional de Artă Europalia este cea mai mare manifestare culturală din Belgia. Lansată la Bruxelles, în 1969, aceasta reprezintă un festival internaţional de artă bienal care pune în valoare patrimoniul şi diversitatea culturală a unei ţări invitate. Dat fiind afluxul mare de turişti (turism profesional, turism de afaceri, turism cultural) Festivalul reprezintă un instrument de prim rang în prezentarea unei ţări/culturi în faţa publicului european şi internaţional.

Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015). În 2017, ţara invitată va fi Indonezia.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/intrevederea-ministrului-afacerilor-externe-lazar-comanescu-cu-directorul-general-al-europalia-international