Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu grupul șefilor de misiune din statele asiatice acreditați la București

BUCURESTI - 25 februarie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut joi, 25 februarie 2016, o întâlnire de lucru cu grupul şefilor de misiuni diplomatice din statele asiatice, acreditați la București: Republica Populară Chineză, Republica Coreea, Republica India, Republica Indonezia, Republica Islamică Iran, Japonia, Malaysia, Regatul Thailandei și Republica Socialistă Vietnam.

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu grupul șefilor de misiune  din statele asiatice acreditați la București

Reuniunea a prilejuit un schimb util de opinii asupra modalităţilor concrete de diversificare a cooperării României şi Uniunii Europene cu statele asiatice. Părţile au reliefat dorinţa comună de a consolida dialogul politic şi cooperarea sectorială, în special în domeniul economic, în contextul noilor evoluții care modelează scena politică internațională.

Șeful diplomației române a subliniat importanța dialogului, atât la nivelul ministerelor afacerilor externe şi al altor instituții guvernamentale, cât şi între comunităţile de afaceri, precum şi între reprezentanţii societăţii civile. S-a referit la necesitatea imprimării unui caracter pragmatic relaţiilor bilaterale, cu accent pe dezvoltarea cooperării și a diplomației economice. Oficialul român a subliniat importanța schimburilor inter-umane şi a cooperării în plan academic, ca mijloace pentru o mai bună cunoaştere reciprocă şi pentru construirea unui climat de cooperare deschis, bazat pe dialog şi respect mutual.

O atenție specială a fost acordată cooperării între statele europene și cele asiatice în formatul Asia-Europa (ASEM), în contextul aniversării, în 2016, a 20 de ani de la lansarea procesului de cooperare și în care România joacă un rol activ, în domenii precum dezvoltarea regională și managementul resurselor de apă. Au fost abordate, de asemenea, aspecte privind colaborarea în forurile internaţionale (ONU și cooperarea UE - ASEAN).

Pe parcursul convorbirilor, interlocutorii au mai abordat subiecte de interes major pe agenda internațională, inclusiv migrația, vecinătatea estică a Uniunii Europene și necesitatea unui răspuns coordonat la provocările actuale la adresa păcii și a securității internaționale.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/intrevederea-ministrului-afacerilor-externe-lazar-comanescu-cu-grupul-sefilor-de-misiune-din-statele-asiatice-acreditati-la-bucuresti