Lansarea Programului MAE “Dialog cu Diaspora pe teme consulare - ediţia 2016”

BUCURESTI - 19 februarie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic

Ministerul Afacerilor Externe demarează, la 19 februarie 2016, ediţia 2016 a programului “Dialog cu diaspora pe teme consulare”, care are ca obiectiv informarea celor mai numeroase comunităţi de români care locuiesc în străinătate cu privire la programele și proiectele derulate de MAE pentru modernizarea activității consulare. Acest proiect de comunicare și interacțiune directă a celor 3 actori principali ai activității consulare – cetățeanul român, consuli și Centrala MAE - este la a doua ediție, fiind lansat în anul 2015, bucurându-se de un real interes în rândul comunităților românești.

Lansarea Programului MAE “Dialog cu Diaspora pe teme consulare - ediţia 2016”

În cadrul întâlnirilor cu românii din diaspora, reprezentanții Centralei MAE vor putea să discute direct cu aceştia problemele cu care se confruntă în plan consular, precum şi cele mai eficiente modalități de soluționare pe termen lung.

Echipa Ministerului Afacerilor Externe va organiza cu acest prilej și reuniuni regionale cu diplomații cu atribuţii consulare din statele aflate în proximitatea celor vizate direct de campanie, în vederea schimbului de bune practici în ceea ce priveşte folosirea E-Cons şi a „Manualului de proceduri consulare”. La reuniuni vor participa şi reprezentanţii instituţiilor partenere în implementarea sistemului E-Cons: Direcţia Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Informaţii suplimentare:

Departamentul Consular a dezvoltat în ultimii trei ani un proces de modernizare şi adaptare a instrumentelor consulare la evoluțiile legate de mobilitatea cetățenilor români peste hotare, astfel încât reţeaua consulară să poată face faţă solicitărilor de servicii şi de asistenţă consulară în situații de urgenţă, la parametrii optimi de eficiență și operativitate.

Departamentul Consular a dezvoltat astfel platforma E-Cons, care integrează mai multe instrumente informatice în domeniul consular. Datorită implementării acestor instrumente moderne, cetăţenii români au posibilitatea de a accesa mult mai uşor informaţiile consulare, nu mai sunt nevoiţi să meargă la oficiul consular doar pentru obţinerea unor informaţii, timpul petrecut la ghişeu este mai redus, iar acolo unde este posibil, depunerea unor documente se face online. Sistemul implementat uşurează şi munca funcţionarilor consulari şi contribuie la o gestionare mai eficientă a activităţii consulare.

Platforma E-cons (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/userfiles/file/pdf/servicii-consulare/sistemul_econs.pdf) reuneşte următoarele componente:

Ø Portalul pentru facilitarea solicitării vizelor - E-Viza (http://evisa.mae.ro/) (implementat şi funcţional);

Ø Sistemul Naţional de Informații privind Vizele – SNIV (http://www.mae.ro/node/29939) (implementat şi funcţional);

Ø Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie – E-Pass (http://www.mae.ro/node/29940) (implementat şi funcţional);

Ø Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate – CCSCRS (https://www.informatiiconsulare.ro/default.aspx) (implementat şi funcţional);

Ø Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (http://www.mae.ro/node/29070) (în curs de finalizare).

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/lansarea-programului-mae-dialog-cu-diaspora-pe-teme-consulare-editia-2016