MAE deschide seria seminariilor tematice francofone 2016 pentru formarea în limba franceză a funcţionarilor români

BUCURESTI - 17 mai 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Social

În perioada 17-18 mai 2016, la sediul Institutului Diplomatic Român, are loc seminarul în limba franceză cu tema „Relațiile UE cu partenerii săi strategici”. Este primul din cele șase evenimente de acest tip care se desfășoară în cursul anului 2016 în cadrul Programului Organizației Internaționale a Francofoniei privind formarea lingvistică „Franceza în relaţiile internaţionale”.

MAE deschide seria seminariilor tematice francofone 2016 pentru formarea în limba franceză a funcţionarilor români

Ministerul Afacerilor Externe a dezvoltat acest proiect în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), Delegaţia Comunităţii franceze din Belgia şi a Regiunii Valone de la Bucureşti şi cu Ambasada Franţei la București.

Scopul principal al programului francofon vizează întărirea statutului limbii franceze în cadrul instituţiilor europene şi internaţionale, ca factor de promovare a multilingvismului şi diversităţii culturale, în Europa şi în lume. Aceste obiective sunt fundamentate în Vademecum-ul privind utilizarea preferenţială a limbii franceze în organizaţiile internaţionale, adoptat în 2006, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la Bucureşti. Proiectul cuprinde cursuri lingvistice, seminarii tematice, precum şi stagii lingvistice şi de pregătire pentru concursurile de angajare în instituţiile UE.

Seminariile francofone vizează, totodată, consolidarea capacităţii funcţionarilor publici români de a utiliza limba franceză în cadrul dezbaterilor şi negocierilor din Uniunea Europeană, precum şi îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere a politicilor, mecanismelor şi instrumentelor europene.

Informații suplimentare

Din anul 2004, România beneficiază de Programul OIF privind „Franceza în diplomaţie şi funcţia publică”, în baza memorandum-urilor de înţelegere încheiate cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Franţa, Federaţia Comunităţii franceze din Belgia şi a Regiunii Valone şi Luxemburg.

Proiectul se adresează diplomaților și funcționarilor români care activează în diverse structuri ale administrației române, precum Camera Deputaților, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul Român de Informații, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații şi Institutul Național de Statistică.

Proiectul se derulează în cadrul „Planului naţional de formare în limba franceză a diplomaţilor şi funcţionarilor publici” şi cuprinde trei axe, respectiv (1) cursuri de limba franceză structurate pe nivele de cunoaştere, (2) seminarii cu privire la teme de interes european, desfăşurate în limba franceză şi (3) pregătire pentru concursurile de recrutare în instituţiile UE.

Prin deciziile Sommet-ului Francofoniei de la Dakar, din 2014, a fost stabilit un nou cadru de cooperare al Programului OIF de formare în limba franceză pentru perioada 2015-2018. Noua denumire a Programului OIF de formare este „Franceza în relaţiile internaţionale”, iar Planul naţional, pentru perioada 2015-2018, poartă denumirea de „Iniţiativa Francofonă Naţională 2015-2018”.

Pentru România, obiectivul Iniţiativei Francofone Naţionale 2015-2018 – care reprezintă continuarea, într-o nouă formă, a Planului multianual de formare în limba franceză - vizează pregătirea diplomaţilor şi a funcţionarilor publici care participă la reuniuni şi negocieri internaţionale, inclusiv în perspectiva exercitării, de către ţara noastră, a preşedinţiei Consiliului UE, în 2019.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/mae-deschide-seria-seminariilor-tematice-francofone-2016-pentru-formarea-in-limba-franceza-a-functionarilor-romani