Mai mulți miniștri de interne au vizitat azi Centrul Operațional al Poliției de Frontieră

BUCURESTI - 8 februarie 2019

Comunicat tip General in Media / Publicitate

În contextul desfășurării la București a reuniunii informale a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Interne a organizat vineri, 8 februarie a.c., o vizită a delegațiilor străine la Centrul de Comandă şi Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

MAE

MAE

Vizita a avut drept scop prezentarea modului în care funcționează sistemul de supraveghere al frontierei române, având în vedere interesul crescut față de problematica siguranței frontierelor al oficialilor străini care au participat joi, 7 februarie a.c., la sesiunea de afaceri interne a Consiliului JAI.

”România a investit foarte mult în siguranța frontierelor externe ale Uniunii Europene, iar acum ne putem mândri cu unul dintre cele mai performante sistem de supraveghere din Europa. În ceea ce privește resursele umane, din totalul de 13.400 de polițiști de frontieră, 9.000 lucrează exclusiv pe frontiera externă a UE”, a declarat ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, în timpul vizitei.

Centrul de Comandă şi Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră asigură managementul integrat al frontierei de stat, prin colectarea şi procesarea informaţiilor de la sistemele de supraveghere şi control instalate pe frontieră.

La nivelul Centrului se realizează monitorizarea continuă a situaţiei operative și se gestionează baza de date a Poliţiei de Frontieră Române, privind alertele de interes naţional şi Schengen, referitoare la persoane, documente, bunuri și mijloace auto. Tot aici este operaţionalizat nodul EUROSUR (Sistemul European de Supraveghere a Frontierelor), sistem care contribuie la gestionarea graniţelor terestre şi maritime externe ale UE prin întărirea schimbului de informaţii între statele membre şi cu agenţia FRONTEX.

Printre atribuţiile EUROSUR se regăsesc realizarea de prognoze cu privire la fenomenul infracţional pe baza centralizării evenimentelor înregistrate zilnic la nivelul frontierei externe, supravegherea operativă a activităţilor şi misiunilor desfăşurate la Marea Neagră, monitorizarea situaţiilor de crize şi urgenţe civile, a situaţiilor de alerte teroriste, a intervențiilor etc.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Directia Informare si Relatii Publice Centrul de Presa al M.A.I.

Telefoane: 021/264.86.17 (oras) 11.707 (interior M.A.I.) E-mail: comunicare@mai.gov.ro

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/mai-multi-ministri-de-interne-au-vizitat-azi-centrul-operational-al-politiei-de-frontiera