Ministerul Afacerilor Externe celebrează Ziua Internațională a Francofoniei

BUCURESTI - 20 martie 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Ziua Internațională a Francofoniei este celebrată astăzi, 20 martie 2019, la 26 de ani de la aderarea României la mișcarea francofonă. Cu această ocazie, ministrul Teodor Meleșcanu a afirmat că "Francofonia este un sistem de valori și repere culturale. Pe aceste repere s-a construit România modernă. Istoria noastră, proiectele noastre de țară, afinitatea naturală a românilor pentru limba franceză și deschiderea noastră pentru cultura spațiului francofon de pe cinci continente ne recomandă ca stat angajat în mișcarea francofonă".

MAE

MAE

În cadrul lunii internaționale a Francofoniei, România a avut privilegiul de a fi gazda primei vizite efectuate de noul Secretar General al Francofoniei, doamna Louise Mushikiwabo, într-o țară central și est-europeană membră a Organizației Internaționale a Francofoniei. De asemenea, în 2019 marcăm 25 de ani de când Agenția Internațională a Francofoniei – direcția pentru Europa Centrală și de Est (AUF-ECO) funcționează la București.

Pentru a marca luna internațională a francofoniei, ministrul afacerilor externe a găzduit o întâlnire festivă cu membrii Grupului Ambasadelor, Institutelor și delegațiilor francofone din România (GADIF), cu participarea Secretarului General al OIF. De asemenea, MAE contribuie la organizarea unor manifestări artistice și culturale, în cooperare cu instituții românești și cu misiuni diplomatice din state francofone, derulate sub sloganul „En français, s'il vous plaît J‟.

MAE exprimă speranța că celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei va oferi o motivație în plus pentru ca generația tânără să îmbrățișeze cu și mai multă convingere limba franceză, având în vedere mizele importante pe care o limbă vorbită pe cinci continente le are pentru viitorul celor care vor să interacționeze cu mediile politice, economice, de afaceri și culturale din întreaga lume.

Informații suplimentare:

La 20 martie, 88 de membri, asociați și observatori ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente aniversează Ziua Internațională a Francofoniei, moment care marchează crearea francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În 1991 România a obţinut statut de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (Organizaţia Internaţională a Francofoniei - OIF). Statutul de membru OIF, împreună cu vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-au permis țării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.

Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Bucureşti, la 25-29 septembrie 2006, a adoptat documente importante, precum Declaraţia de la Bucureşti sau Vademecum-ul privind utilizarea limbii franceze în organizații internaționale. România a fost desemnată de OIF, în 2007, „stat-far” al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est.

În 2017 a avut loc la București Conferința Femeilor Francofone, manifestare derulată sub înaltul patronaj al Președintelui României, care a reunit personalități din cinci continente și a adoptat "Apelul de la București", document fondator pentru Strategia privind egalitatea de gen, document adoptat la Sommet-ul de la Erevan.

În 2019 România va fi gazda unor manifestări internaționale reunite sub titlul IDNEUF 4, care se vor concentra asupra dezvoltării digitale în mediul universitar din statele francofone, organizate de Guvernul României, OIF și Agenția Universitară a Francofoniei, sub înaltul patronaj al Președintelui României.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

Tel.: +40 21 431 1377

Mobil: +40 721 270 845

Web: www.mae.ro (http://www.mae.ro/)

E-mail: presa@mae.ro

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/ministerul-afacerilor-externe-celebreaza-ziua-internationala-a-francofoniei