Participarea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu la reuniunea informală a statelor participante la SEECP

BUCURESTI - 2 februarie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic

Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a participat, la 2 februarie 2016, la Sofia, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată de către Bulgaria, în calitate de Preşedinţie-în–exerciţiu (PiE) a SEECP.

Reuniunea a avut drept scop realizarea unui schimb de opinii privind evoluţiile recente din sud-estul Europei şi stadiul proceselor de integrare europeană şi euro-atlantică ale statelor din regiune.

Participarea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu la  reuniunea informală a statelor participante la SEECP

Au fost abordate, de asemenea, teme de actualitate de pe agenda europeană şi regională, precum securitatea energetică şi migraţia. Privitor la migraţie, participanţii au adoptat şi o declaraţie.

În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe a exprimat aprecierea ţării noastre pentru modul în care PiE bulgară a SEECP îşi exercită mandatul. Totodată, a reiterat sprijinul ferm al României pentru înaintarea procesului de integrare europeană şi euro-atlantică în regiunea sud-est europeană, cu accent pe nevoia continuării evoluţiilor pozitive din ultima perioadă. Pe de altă parte, a evidenţiat preocuparea României cu privire la evoluţiile îngrijorătoare din Vecinătatea Estică a UE şi seriozitatea cu care ţara noastră tratează fenomenul migraţiei. Şeful diplomaţiei române s-a referit şi la abordarea promovată de România în privinţa limitării efectelor fenomenelor migraţiei şi terorismului asupra ţărilor participante la SEECP şi a statelor membre UE, precum şi la eforturile concrete întreprinse în acest sens. Totodată, a menţionat proiectele susţinute şi propuse de România care au ca scop consolidarea independenţei energetice a întregului areal SEECP.

În marja reuniunii ministeriale, ministrul Lazăr Comănescu a avut scurte convorbiri cu omologii bulgar, macedonean şi albanez în cadrul cărora au fost examinate modalităţi de consolidare a cooperării bilaterale, imprimarea unui caracter pragmatic relaţiilor dintre România şi aceste state, cu accent pe componenta economică şi dezvoltarea de proiecte de interes comun.

Informaţii suplimentare:

Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) este forumul politic cel mai important din regiune, care reuneşte următoarele state participante: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Bulgaria, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Serbia, Turcia, Republica Moldova (2006), Muntenegru (2007), Slovenia (2010).

Bulgaria deţine Preşedinţia-în-exerciţiu a SEECP în perioada iunie 2015 – iunie 2016, fiind precedată de Albania şi urmată de Croaţia, state care în prezent formează Troica SEECP.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-ministrului-afacerilor-externe-lazar-comanescu-la-reuniunea-informala-a-statelor-participante-la-seecp