Participarea ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la conferința „Diaspora românească, vector de dezvoltare”

BUCURESTI - 23 februarie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Social

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat astăzi, 23 februarie 2016, la conferința „Diaspora românească, vector de dezvoltare”, organizată la Palatul Cotroceni.

În cadrul conferinței, ministrul delegat Dan Stoenescu a susținut o alocuțiune în care a prezentat principalele proiecte ale Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, punând accent asupra transparenței ca principiu de bază al desfășurării programelor dedicate românilor de peste hotare. În acest sens, oficialul român a vorbit despre potențialul noilor tehnologii de a informa, de a mobiliza și de a transforma actul de guvernare într-unul favorabil implicării cetățeanului și a detaliat campaniile de informare derulate în beneficiul comunităților românești din afara granițelor.

Participarea ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la conferința „Diaspora românească, vector de dezvoltare”

Dialogul constant și nemijlocit este un garant al relațiilor durabile între instituțiile statului român și cetățenii români de peste hotare, iar în acest sens, ministrul delegat a subliniat importanța implementării unor noi mecanisme de conectare și interacțiune cu aceștia. Totodată, demnitarul a accentuat rolul pe care îl au comunitățile românești din afara granițelor, fiind un partener strategic pentru statul nostru, dar și un liant cultural valoros între societatea românească și statele de reședință.

De asemenea, în cadrul discursului său, ministrul delegat Dan Stoenescu a arătat demersurile întreprinse de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu alte instituții ale statului, pentru implementarea programelor menite să faciliteze accesul la finanțare al românilor din străinătate și reconectarea acestora cu societatea românească, dar și inițiativele cu privire la creșterea numărului de burse pentru tinerii români din afara granițelor. În plus, oficialul a subliniat eforturile depuse de statul român pentru menţinerea şi consolidarea identităţii lingvistice, culturale și spirituale româneşti, accentuând atenția sporită acordată învățământului în limba maternă.

Informații suplimentare:

Conferința „Diaspora românească, vector de dezvoltare - o nouă abordare a relației statului cu românii de peste hotare”, organizată pe 23 februarie 2016 de Administrația Prezidențială a României, a reunit în dezbatere factori decidenți cu atribuții în problematica diasporei, reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și membri ai societății civile din România.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-ministrului-delegat-pentru-relatiile-cu-romanii-de-pretutindeni-dan-stoenescu-la-conferinta-diaspora-romaneasca-vector-de-dezvoltare