Participarea ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la conferința “Diaspora științifică”

BUCURESTI - 26 aprilie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Politic, Stiinta / Cercetare

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, participă în perioada 25-26 aprilie 2016 la conferința “Diaspora științifică” (http://www.diaspora-stiintifica.ro/) organizată la Universitatea de Vest din Timișoara.
Cu ocazia deschiderii evenimentului, ministrul delegat a subliniat faptul că este nevoie de o continuă și foarte strânsă cooperare între cercetătorii din domeniul științific din România și cei din diaspora, dar și între instituțiile guvernamentale din România și specialiștii români din țară și din străinătate.

Participarea ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la conferința “Diaspora științifică”

“Diaspora științifică reprezintă nu numai unul dintre cele mai importante motoare de dezvoltare pentru România, prin experiența și nivelul avansat al cunoașterii științifice. Mai mult decât atât, are o capacitate incredibilă de a oferi o nouă direcție României,” a declarat ministrul delegat.

Demnitarul a mai spus că trebuie să existe un parteneriat strategic între România și diaspora, care să contribuie la îndeplinirea obiectivului creării de mai multă prosperitate pentru toți românii, fie că trăiesc în țară sau peste hotare.

“Nu ne mai gândim la ceea ce poate diaspora să facă pentru România. Ne gândim la ceea ce putem să realizăm împreună: să fim uniți, să devenim o comunitate românească din ce în ce mai eficientă la nivel global,” a adăugat oficialul. “Înțelegem parteneriatul ca pe o relație cu dublu sens în care statul român si românii din diaspora se susțin reciproc,” a declarat demnitarul.

Demnitarul a subliniat importanța cercetării științifice în domeniul emigrației cetățenilor români, necesitatea înțelegerii fenomenului de migrație și a structurii diasporei românești, și impactul acestui fenomen asupra societății românești.

Ministrul delegat a anunțat că Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice vor lansa un program de burse de cercetare cu tematica „Migrația Contemporană a Românilor”.

Beneficiarii acestor burse vor fi cercetători români din țară sau străinătate cu un interes academic în domeniul migrației. Rezultatele acestor studii vor contribui la dezvoltarea politicilor și a programelor guvernamentale bazate pe date concrete despre migrația contemporană a românilor sau destinate comunităților de români din afara granițelor țării în perioada 2016 – 2020.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-ministrului-delegat-pentru-relatiile-cu-romanii-de-pretutindeni-dan-stoenescu-la-conferinta-diaspora-stiintifica