Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la cea de-a treia ediţie a conferinţei „In Quest for Stability in a Europe of Permanent Crises"

BUCURESTI - 26 noiembrie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Social

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a susţinut, astăzi, 25 noiembrie 2015, o prelegere pe tema securităţii europene şi euro-atlantice (Strengthening European and Transatlantic Security), în cadrul conferinţei internaţionale dedicate stabilităţii şi securităţii pe continentul european (In Quest for Stability in a Europe of Permanent Crises; German and Romanian Views), organizate la Bucureşti, la 24-25 noiembrie 2015, de către Institutul European din România, Fundaţia Friedrich Ebert şi Institutul german pentru relaţii internaţionale şi politici de securitate.

Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la cea de-a treia ediţie a conferinţei „In Quest for Stability in a Europe of Permanent Crises

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidenţiat importanţa pe care România o acordă cooperării bilaterale cu Germania, precum şi eforturile semnificative ale celor două ţări la creşterea capacităţii de apărare colectivă a NATO.

Oficialul român a pledat pentru continuarea proceselor de adaptare la nivelul NATO şi al UE, în contextul unui mediu de securitate cu provocări tot mai complexe, în vecinătăţile estică şi sudică ale celor două organizaţii, dar şi în spaţiul cibernetic. A semnalat necesitatea unor instrumente strategice şi programatice care să răspundă, de o manieră eficientă şi anticipativă, întregului spectru de provocări, inclusiv celor care nu implică o abordare preponderent militară.

A exprimat sprijinul României pentru exercitarea de către Germania, în 2016, a Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, cu speranţa obţinerii de progrese notabile în probleme majore din spaţiul OSCE: conflictul din Transnistria, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, conflictele prelungite, încălcarea de către Rusia a principiilor fundamentale şi a angajamentelor asumate.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia, din iulie 2016, a reiterat importanţa pentru România a implementării depline a Planului de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan/RAP), precum şi a continuării procesului de adaptare, pe termen lung, a Alianţei, pe dimensiunile politică, militară şi instituţională, ca răspuns la ameninţările persistente din Est şi din Sud.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea unităţii, coeziunii şi solidarităţii în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, evocând, în context, rezultatele reuniunii şefilor de state din Europa Centrală şi de Est, de la Bucureşti, din 4 noiembrie 2015. A semnalat contribuţia semnificativă la consolidarea apărării colective pe care o va aduce operaţionalizarea Facilităţii Aegis Ashore a SUA de la Baza românească de la Deveselu.

A subliniat importanţa intensificării, cu rezultate concrete, a cooperării şi coordonării NATO-UE, în special pe dimensiunea de răspuns la ameninţările hibride, precum şi în ce priveşte combaterea terorismului, securitatea maritimă şi comunicarea strategică. A trecut în revistă evoluţiile de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, insistând pe consolidarea dimensiunii Aliate de apărare-descurajare şi pe substanţierea sprijinului NATO şi al UE pentru partenerii care contribuie activ la consolidarea securităţii euro-atlantice.

De asemenea, în cadrul intervenţiei, secretarul de stat Daniel Ioniţă a arătat importanţa deosebită pe care România o acordă demersurilor la nivelul UE în perspectiva elaborării, în 2016, a unei Strategii globale de politică externă şi de securitate, adaptate noilor provocări, care să acorde o atenţie specială dezvoltării Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), vecinătăţii şi partenerilor cu determinare pentru reforme şi parcurs european.

Dezbaterile ulterioare din cadrul reuniunii au consolidat dialogul româno-german în sprijinul securităţii regionale şi euro-atlantice, reconfirmând convergenţa între cele două părţi cu privire la numeroase teme pe agenda internaţională.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-secretarului-de-stat-daniel-ionita-la-cea-de-a-treia-editie-a-conferintei-in-quest-for-stability-in-a-europe-of-permanent-crises