Primirea de către ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni,Dan Stoenescu,a ambasadorului Statului Israel în România,Tamar Samash

BUCURESTI - 3 mai 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a întâlnit astăzi, 3 mai 2016, cu ambasadorul Statului Israel în România, Tamar Samash.

În cadrul dialogului a fost evocată dinamica pozitivă a relaţiilor dintre România și Statul Israel, atât la nivel politic, cât și în domenii sectoriale. De asemenea, ambele părți și-au arătat dorința de a acționa în sprijinul parcursului ascendent al cooperării bilaterale, cu precădere pe teme care privesc politicile pentru diaspora, educația și cultura.

Primirea de către ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni,Dan Stoenescu,a ambasadorului Statului Israel în România,Tamar Samash

Întâlnirea a reprezentat un bun prilej pentru schimbul de experiență în materie de bune practici privind diaspora, fiind punctate posibilitățile de colaborare între cele două state în vederea dezvoltării strategiilor pentru comunitățile din afara granițelor. În acest sens, au fost trecute în revistă programele implementate de autoritățile israeliene menite să sprijine legăturile diasporei cu Israelul, precum și modalitățile de valorificare a prezenței acesteia în țările de reședință.

Au fost, totodată, discutate aspecte referitoare la măsurile care pot fi puse în aplicare pentru consolidarea legăturilor cu România ale celei de-a doua și a treia generații ale israelienilor originari din țara noastră. Ministrul delegat a subliniat importanța lansării unor programe educative în limba română dedicate acestora, participării lor la tabere în România, dar și a intensificării schimburilor bilaterale pe linie academică.

Diaspora evreiască are o dimensiune și o experiență istorică importantă, fiind un exemplu în ceea ce privește auto-organizarea. Din acest punct de vedere, ministrul delegat a arătat utilitatea unui schimb de experiență între mediul asociativ evreiesc și cel românesc de peste hotare.

La finalul întâlnirii, ambele părți și-au exprimat interesul pentru continuarea şi aprofundarea dialogului bilateral în toate domeniile de interes reciproc.

Informații suplimentare:

Întâlnirea ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, cu ambasadorul Statului Israel în România, Tamar Samash, face parte dintr-o serie de întrevederi care au ca obiectiv schimbul de experiențe în materie de politici și strategii pentru diaspora.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/primirea-de-catre-ministrul-delegat-pentru-relatiile-cu-romanii-de-pretutindeni-dan-stoenescu-a-ambasadorului-statului-israel-in-romania-tamar-samash