Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Roma

BUCURESTI - 4 martie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Politic

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut astăzi, 4 martie 2016, în cadrul vizitei oficiale în Republica Italiană, o serie de întâlniri cu Franco Gabrielli, prefectul Romei, cu Emilia Mazzuca, consilier pentru afaceri interne al Administrației Prezidențiale italiene, și consulii generali ai României în Italia.

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Roma

Discuțiile purtate cu reprezentanții autorităților centrale și locale italiene au evidențiat relațiile bilaterale excelente dintre România și Italia, ambele părți arătându-și deschiderea pentru continuarea cooperării bazate pe valorile dialogului intercultural și pe promovarea diversității culturale în context european.

Ministrul delegat Dan Stoenescu a reiterat interesul statului român pentru consolidarea identității naționale, prin afirmarea și păstrarea valorilor culturale și spirituale ale comunităților românești de peste hotare. În context, demnitarul român a accentuat importanța organizării de cursuri facultative de limba română, ca limbă maternă, în învățământul public italian preuniversitar. De asemenea, a mulțumit autorităților italiene pentru sprijinul acordat proiectului privind predarea cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) organizat la nivelul mai multor școli din Italia.

În cadrul discuțiilor, a fost subliniată importanța menținerii unui dialog constant și deschis cu privire la gestionarea procesului electoral organizat de către autoritățile române în 2016, mai ales în contextul noilor modificări din domeniul legislativ, conform cărora secții de votare cu liste permanente se pot înființa doar prin înscrierea în Registrul Electoral a românilor cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Totodată, ministrul delegat a arătat susținerea statului român pentru stimularea dialogului intercultural, prin organizarea de evenimente culturale comune. În acest sens, a subliniat importanța pregătirii din timp a evenimentelor dedicate sărbătoririi Centenarului România Modernă, în anul 2018, în strânsă colaborare cu autoritățile locale din Roma și din celelalte localități unde se află importante comunități românești.

Agenda de astăzi a ministrului delegat Dan Stoenescu mai cuprinde întâlniri cu reprezentanții cultelor românești din Italia și cu membrii ai comunității românești din regiunea Lazio. Cu acest prilej, reprezentanții Autorității Electorale Permanente vor susține și o sesiune de informare cu privire la noile modalități de vot.

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Republica Italiană, desfășurată în perioada 2 – 6 martie 2016, continuă cu o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și cei ai comunității românești din Rignano Flaminio, precum și cu participarea la evenimentul Sărbătoarea Românilor.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/vizita-ministrului-delegat-pentru-relatiile-cu-romanii-de-pretutindeni-dan-stoenescu-la-roma