COMUNICAT Nr. 95 din14 aprilie 2017

BUCURESTI - 14 aprilie 2017

Comunicat tip General in Social, Institutii Publice

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar șef de poliție Monica Dajbog, a susținut astăzi, 14 aprilie a.c., la sediul MAI, o declarație de presă referitoare la măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru menținerea ordinii și siguranței publice cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

COMUNICAT  Nr. 95 din14 aprilie 2017

Redăm în continuare declarația de presă:

 

“La nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost stabilite responsabilitățile efectivelor mobilizate în zilele următoare, când, așa cum știți, vor avea loc mai multe evenimente importante: sărbătorirea Paștelui, ortodox și catolic, deschiderea sezonului estival și începerea vacanței de primăvară.

Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a cerut ca, în aceste zile - libere pentru majoritatea românilor - principalele priorități ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne să fie:

    Protejarea comunităților și a vieții oamenilorPrevenirea și combaterea faptelor ilegaleAsigurarea unui trafic fluent în punctele de trecere a frontiereiAsigurarea intervenției eficiente în situațiile de urgențăPrevenirea accidentelor grave și menținerea fluenței circulației.

În perioada sărbătorilor, la nivel național, vor fi la datorie peste 50.000 de angajați ai MAI, media zilnică fiind de peste 25.500 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri, care vor acorda o atenție sporită zonelor aglomerate, stațiunilor turistice și celor peste 18.000 de lăcașuri de cult unde se preconizează un aflux de persoane.

În aceste zile, în întreaga țară sunt programate aproximativ 900 de manifestări religioase de amploare și evenimente cultural-artistice și sportive la care se așteaptă peste 1,2 milioane de persoane.

 

Echipajele de ordine publică ale Poliției vor fi suplimentate cu   22 % față de dispozitivele curente, astfel încât să asigure protecția cetățenilor, precum și prevenirea și combaterea infracțiunilor, inclusiv a faptelor antisociale specifice aglomerărilor de persoane.

De asemenea, echipe specializate de polițiști vor asigura intervenția operativă în cazul sesizărilor primite de la populație și în situația  producerii unor incidente.

Tot pentru protejarea cetățenilor, polițiștii au desfășurat în această săptămână, împreună cu alte autorități ale statului, 500 de acțiuni pentru verificarea legalității activităților comerciale, ținând cont de faptul că o dată cu apropierea Paștelui aceste activități se intensifică semnificativ și există riscul de a avea pe piață produse expirate sau contrafăcute. Controalele au avut loc în special în piețe și târguri agroalimentare, în scopul depistării comercianților care nu respectă reglementările legale din domeniu și pun în pericol sănătatea oamenilor.

În urma acestor acțiuni de control au fost constatate  2.457 de contravenții și au fost aplicate amenzi în valoare de 67.280 de lei.

 

Având în vedere că în aceste zile se preconizează creșterea semnificativă a valorilor de trafic, ministrul afacerilor interne a solicitat să fie asigurată o prezență activă a echipajelor de poliție rutieră pe principalele drumuri naționale și autostrăzi, precum și pe arterele care converg către biserici și mănăstiri și spre stațiunile turistice.

Astfel, pe drumurile din întreaga țară, vor fi mobilizați în fiecare zi, în medie, 1.466 de polițiști rutieri care au ca principale misiuni prevenirea accidentelor grave de circulație și asigurarea fluenței traficului.

Ca măsură preventivă și pentru a încuraja o conduită prudentă la volan, polițiștii vor acționa cu aproximativ 300 de aparate radar.

De asemenea, polițiștii rutieri vor beneficia de sprijin aerian din partea unui elicopter al Inspectoratului General de Aviație care va monitoriza traficul de pe DN1, DN2 și DN6, cu posibilitatea reconfigurării traseelor în funcție de situația de la sol.

 

Centrul INFOTRAFIC al Poliției Române va transmite informări periodice pentru conducătorii auto cu privire la eventuale probleme în trafic, zone aglomerate și rute ocolitoare.

 

În aceste zile, efectivele MAI vor acorda o atenție deosebită regiunilor turistice pentru că preconizăm că foarte mulți români vor merge la bisericile și mănăstirile care, an de an, atrag un număr impresionant de pelerini sau vor alege să meargă în stațiunile de la mare ori de la munte.

Aproximativ 330 de jandarmi montani, special antrenați pentru misiuni de salvare, vor fi pregătiți să intervină în sprijinul turiștilor, care s-ar putea aventura pe traseele periculoase sau care pornesc la drum fără echipament corespunzător.

De asemenea, 6.800 de jandarmi vor patrula în zonele aglomerate și turistice pentru a descuraja comiterea de fapte antisociale și pentru a menține ordinea publică la evenimentele unde se așteaptă o participare numeroasă.

 

La rândul lor, aproximativ 5.200 de pompieri vor fi la datorie, în fiecare zi, pentru a putea interveni în situații de urgență în sprijinul comunităților.

Zilnic, vor fi pregătite 525 de echipaje SMURD și 820 de ambulanțe pentru a acorda primul-ajutor medical și pentru a asigura transportul la unitățile spitalicești.

În vederea asigurării transportului medical de urgență, Inspectoratul General de Aviație are disponibile șapte elicoptere.

Pentru evitarea producerii unor incidente grave în timpul manifestărilor religioase și al slujbelor,  inspectorii de prevenire au realizat activități de instruire a personalului clerical referitor la modul de reacție în situații de urgență.

De asemenea, inspectorii IGSU au efectuat controale cu privire la respectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență în  lăcașurile de cult, în locurile de cazare a turiștilor și de desfășurare a unor evenimente publice de amploare.

Doar în ultimele patru zile, pentru neregulile constatate în urma a o mie de controale, inspectorii de prevenire au aplicat 2.034 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 170.000 de lei.

 

Doamnelor și domnilor,

Așa cum știți, în cursul zilei de ieri ministrul de interne a fost în punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, iar astăzi se va afla într-un important punct de trecere a frontierei din Vestul țării, la finalul acestei evaluări urmând a fi prezentate câteva concluzii asupra situației din punctele de trecere a frontierei.

 

Din punct de vedere statistic, dacă în general, într-o perioadă normală, zilnic, tranzitează frontiera, în medie, 125.000 de persoane și 37.000 de mijloace de transport, în ultima săptămână valorile medii au fost mai mari cu aproximativ 32%.

Astfel, în perioada 7 – 13 aprilie au efectuat formalitățile de frontieră aproape un milion de persoane, cele mai multe pe sensul de intrare în țară.

În acest an, perioada Paștelui s-a suprapus cu intrarea în vigoare a Regulamentului de modificare a Codului Frontierelor Schengen prin care s-a impus efectuarea de verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre UE.

La nivelul Poliției de Frontieră au fost luate măsuri pentru reducerea timpilor de așteptare și asigurarea unui control eficient și operativ prin suplimentarea cu 30 % a efectivelor din punctele de trecere.

În această perioadă, peste 4.200 de poliţişti de frontieră desfășoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

De asemenea, infrastructura din punctele de trecere rutiere este folosită la capacitate maximă, fiind utilizate toate arterele de control disponibile, în limita configurației acestora.

Pentru evitarea aglomerărilor, recomandăm tranzitarea tuturor punctelor de frontieră, astfel încât să preîntâmpinăm suprasolicitarea doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Reamintim că pe site-ul Poliției de Frontieră este disponibilă o aplicație online care prezintă media timpilor de așteptare în punctele rutiere, cu actualizare în timp real, pentru a permite cetățenilor să-și reconfigureze traseul prin alegerea unui punct de frontieră mai puțin aglomerat.

 

Doamnelor și domnilor,

Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să intervină în sprijinul populației și să gestioneze eficient toate situațiile dificile care ar putea perturba ordinea publică și

siguranța cetățenilor.

Misiunile vor fi monitorizate permanent prin Centrul Național de Coordonare Integrată pentru a putea adapta măsurile dispuse și pentru a suplimenta efectivele în funcție de dinamica situației din teren.

 

În final, permiteți-mi ca, în numele conducerii Ministerului Afacerilor Interne și al colegilor mei, să vă urez să aveți parte de sărbători liniștite, alături de cei dragi. Paște fericit tuturor!

Vă mulțumesc!

 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-interne/comunicat-nr-95-din14-aprilie-2017