Romania a preluat presedentia consiliului UE. M.A.I. prezideaza componenta de afaceri interne

BUCURESTI - 3 ianuarie 2019

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Institutii Publice

Peste 320 de specialiști ai M.A.I. sunt implicați în buna desfășurare a lucrărilor în timpul celor șase luni în care România deține Președinția Consiliului U.E.

MAI

MAI

Începând cu 1 ianuarie, România asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene, context în care M.A.I. va prezida, pentru șase luni, componenta de afaceri interne a Consiliului.

În această perioadă, Ministerul Afacerilor Interne va conduce 20 de grupuri de lucru, va furniza expertiză pentru 10 grupuri de lucru aflate în responsabilitatea altor ministere și va participa cu specialiști la alte 3 grupuri de lucru la nivelul agențiilor europene.

În total, MAI va gestiona problematica dezbătută în peste 200 de reuniuni ale grupurilor de lucru care se vor desfășura în special la Bruxelles.

De asemenea, în cele șase luni ale Președinției Române, MAI va organiza în România 20 de evenimente informale, dintre care 2 reuniuni la nivel ministerial, 9 reuniuni la nivel de înalți funcționari - directori și șefi de agenții și 9 reuniuni la nivel de experți.

Primul eveniment de acest gen va avea loc la București, în intervalul 29-31 ianuarie, va fi organizat de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și va avea ca temă pregătirea la dezastre cu probabilitate redusă de producere, dar cu impact major.

Reuniunea Informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, la nivel de miniștri, va fi următorul eveniment și se va desfășura tot la București, în perioada 7-8 februarie 2019.

Printre prioritățile pe componenta de afaceri interne a Președinției Române a Consiliului se numără continuarea unor dosare importante aflate în prezent în lucru, precum migrația, gestionarea frontierelor externe și consolidarea securității interne a Uniunii Europene.

Alte dosare pe care Ministerul Afacerilor Interne din România le va trata cu prioritate pe timpul deținerii Președinției Consiliului UE sunt cele reprezentate de combaterea conținutului terorist din mediul on-line și dezvoltarea la nivelul UE a principiului community policing.

Conceptul de community policing este o inițiativă a Ministerului Afacerilor Interne român menită să ușureze relaționarea dintre forțele de ordine și comunitățile de expați aflate în Statele Membre ale Uniunii Europene.

România deține o expertiză notabilă în acest domeniu, polițiștii români desfășurând misiuni la nivel operativ în state precum Italia, Spania, Franța sau Bulgaria. Misiunile s-au finalizat cu rezultate foarte bune în domeniul prevenirii și combaterii criminalității cu autori sau victime cetățeni români domiciliați în țările menționate.

Directia Informare si Relatii Publice Centrul de Presa al M.A.I.

Telefoane: 021/264.86.17 (oras) 11.707 (interior M.A.I.) E-mail: comunicare@mai.gov.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-interne/romania-a-preluat-presedentia-consiliului-ue-m-a-i-prezideaza-componenta-de-afaceri-interne