DESCENTRALIZAREA CONTRACTĂRII PROIECTELOR

BUCURESTI - 12 mai 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

Agenţia SAPARD a descentralizat operaţiunea de contractare a proiectelor de investiţii în mediul rural, începând cu această săptâmână.

Astfel, contractele de finanţare cu fonduri nerambursabile vor putea fi semnate la sediul fiecărui Birou Regional de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS), în zona aferentă fiecărei investiţii. Beneficiarii ale căror proiecte au fost declarate eligibile, adică acele proiecte care respectă condiţiile obligatorii pentru obţinerea fondurilor nerambursabile, vor fi notificaţi, în scris sau telefonic, să se prezinte la sedile BRIPS pentru semnarea contractului cu Agenţia SAPARD.
Contractele trimise către Birourile Regionale sunt semnate de către Directorul General al Agenţiei SAPARD şi, astfel, imediat după ce beneficiarul semnează contractul, acesta intră în vigoare.
Până acum, toate contractele erau semnate la sediul central al Agenţiei SAPARD, adică în Bucureşti, indiferent dacă beneficiarul era din Satu Mare sau Arad.
Prin această modificare aplicată de conducerea Agenţiei SAPARD se eficientizează operaţiunea de contractare, beneficiarii putând totodată să economisească timpul şi banii necesari deplasării.

Primele contracte care vor fi semnate la sediile BRIPS din ţară sunt şi primele contracte încheiate pentru măsurile nou acreditate (15 decembrie 2003), şi anume Măsura 3.1 „Investiţii în exploataţii agricole” şi Măsura 3.4 „Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative”.
Vor fi semnate 63 de contracte. Valoarea totală a investiţiilor realizate prin aceste proiecte este de peste 10 milioane de Euro, din care aproximativ 5 milioane de Euro reprezintă contribuţia nerambursabilă de 50% a Uniunii Europene (75%) şi a Guvernului României (25%).
Directorul general al Agenţiei SAPARD, Gheorghiţă Corbu, a semnat toate cele 63 de contracte în cursul zilei de ieri, 10 mai 2004, după care au fost expediate la Birourile Regionale, urmând să ajungă la destinatar în aproximativ două zile.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Cele mai multe proiecte au fost depuse pentru Măsura 3.4 „Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative”. Astfel, 33 proiecte, în valoarea totală de peste 4,5 milioane de Euro, propun investiţii în turismul rural, în microferme apicole, în stupine, în achiziţionarea familiilor de albine.
Cei mai mulţi beneficiari, persoane fizice autorizate sau asociaţii familiale, au solicitat fonduri nerambursabile SAPARD pentru construirea, dotarea, exploatarea sau modernizarea şi extinderea pensiunilor turistice clasice.
Proiectele de apicultură care vor fi contractate vor realiza investiţi în înfiinţarea, dezvoltarea şi modernizarea microfermelor apicole.
Majoritatea beneficiarilor al căror proiect a fost declarat eligibil pentru Măsura 3.4 sunt.
Măsura 3.4 „Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative” se adresează agricultorilor, silvicultorilor si acvacultorilor persoane fizice, asociaţiilor familiale, asociaţiilor de producători şi societăţilor comerciale cu capital integral privat, dar şi pentru asociaţiile non-profit care înfiinţează cercuri de maşini agricole. Fondurile disponibile de peste 150 milioane de Euro pot fi folosite pentru înfiinţarea, modernizarea şi dezvoltarea pensiunilor agroturistice, pentru construirea şi modernizarea cabanelor, a cantoanelor pastorale şi a punctelor de refugiu, pentru sericicultură, pentru apicultură şi pentru cultivarea ciupercilor. Primesc fonduri nerambursabile şi proiectele de achiziţionare a echipamentelor şi utilajelor specifice meşteşugurilor tradiţionale, de înfiinţare, modernizarea şi dezvoltarea fermelor piscicole, de înfiinţarea a culturii de arbuşti fructiferi, dar şi de înfiinţare a plantaţiilor de răchită.

Pentru Măsura 3.1 „Investiţii în exploataţii agricole” se vor contracta 30 de proiecte în valoare totală de 6 milioane de Euro.
Viitorii beneficiari ai Programului SAPARD vor face investiţii în mediul rural pentru modernizarea fermelor vegetale prin achiziţionarea de tractoare şi utilaje agricole, pentru dezvoltarea exploataţilor agricole, pentru modernizarea şi retehnologizarea fermelor zootehnice, pentru o fermă de berbecuţi la îngrăsare, pentru modernizarea halelor de păsări şi pentru dotarea fermelor vegetale.
Prin Măsura 3.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, producătorii agricoli individuali, asociaţiile agricole familiale, societăţile sau asociaţiile agricole private şi societăţile comerciale agricole cu capital integral privat beneficiază de fonduri totale de 226 milioane de Euro. Pentru a obţine fonduri nerambursabile în cadrul acestei Măsuri, trebuie să se prevadă achiziţionarea de echipamente agricole pentru modernizarea exploataţilor agricole, reabilitarea plantaţilor pomicole şi viticole, modernizarea şi extinderea clădirilor şi a utilităţilor. Totodată, se pot obţine fonduri pentru modernizarea şi construirea serelor noi şi pentru achiziţionarea de animale cu înalt potenţial genetic.

Ţinta Programului SAPARD este stimularea mediului rural. Pentru a veni în întâmpinarea solicitanţilor, s-au înfiinţat, la nivel naţional, Birourile Regionale de Implementare a Programului SAPARD, care oferă informaţii, primesc dosarele şi efectuează evaluarea proiectelor depuse.
Cele 8 birouri regionale de implementare au fost amplasate potrivit regiunilor de dezvoltare constituite in temeiul Legii nr. 15/1998 privind dezvoltarea regională în România, şi sunt următoarele:

Biroul Regional 1 (Nord-Est)
Judeţe: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui
Adresă: Str. Ştefan cel Mare, 47-49, Iaşi
Telefoane: 0232/ 262.697; 0232/ 262.696 E-mail: sapard ne@yahoo.com

Biroul Regional 2 (Sud-Est)
Judeţe: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea
Adresă: Str. Revolutiei din 22 dec, nr. 17, Constanta
Telefoane: 0241/ 617.122; 0241/ 617.066; 0241/ 617.122
E-mail: sapard2@gmb.ro

Biroul Regional 3 (Sud-Muntenia)
Judeţe: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman
Adresă: Str. Mircea cel Bătrân, nr. 12, Târgovişte
Telefoane: 0245/ 620.241 E-mail: sapard3tgv@minisat.ro

Biroul Regional 4 (Sud-Vest Oltenia)
Judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea
Adresă: Str. Unirii nr. 19, Craiova
Telefoane: 0251/ 406.402; 0251/ 406.401 E-mail: sapardcraiova@oltenia.ro

Biroul Regional 5 (Vest România)
Judeţe: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş
Adresă: P-ţa Libertăţii nr. 1, Timişoara
Telefoane: 0256/ 432.223; 0256/ 432.265 E-mail: sapard5@mail.dnttm.ro

Biroul Regional 6 (Nord-Vest)
Judeţe: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu-Mare
Adresă: Str. 1 Decembrie 1918, nr. 13, Satu-Mare
Telefoane: 0261/ 768.707; 0261/ 806.023 E-mail: brips6nv@yahoo.com

Biroul Regional 7 (Centru)
Judeţte: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu
Adresă: P-ţa. Iuliu Maniu nr. 13, cod 2500 Alba-Iulia
Telefoane: 0258/ 810.433; 0258/ 810. 335 E-mail: sapard7@cristalsoft.ro

Biroul Regional 8 (Bucureşti-Ilfov)
Adresă: P-ţa Rosetti, nr. 4, etaj 6, Bucureşti
Telefoane: 021/ 3.110.616; 021/ 3.110.613; 021/ 3.110.665
E-mail: brips8@k.ro

Despre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Biroul de Presă al Agenţiei SAPARD;
Tel: 402.27.77; Fax: 311.09.99
promovare@sapard.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-agriculturii-padurilor-si-dezvoltarii-rurale/descentralizarea-contractarii-proiectelor