Vizita in Romania a ministrului agriculturii si alimentatiei, padurilor si pescuitului din Albania.

BUCURESTI - 11 martie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

In cursul zilei de astazi, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului a avut loc intalnirea dintre Ilie Sarbu, ministrul agriculturii si Agron Duka, ministrul agriculturii si alimentatiei, padurilor si pescuitului din Albania

Discutiile s-au axat pe schimbul de experienta dintre cele doua state in procesul de modernizare a agriculturii. Reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului au prezentat modul in care s-a stimulat asocierea dar si crearea exploatatiilor agricole de mari dimensiuni.
Ministrul Ilie SARBU a afirmat cu acest prilej ca «deosebit de importanta in acest proces a fost crearea cadrului legislativ. Totodata, un rol important l-a avut politica subventiilor ce a fost conturata ca un sprijin pentru cei ce activeaza in domeniul agriculturii. Apoi, o alta actiune intreprinsa in aceasta directie a fost crearea de politici investitionale, pentru achizitionarea de utilaje si instalatii de irigat. Aceasta a avut la baza contributia de la bugetul de stat cu 50% din investitii. Totodata, exista o «inlesnire» pentru agricultori, prin programul de acordare de fonduri nerambursabile – SAPARD. In aceste conditii s-a ajuns ca un procent de 45% din terenul agricol sa fie cuprins in exploatatii.»
Ministrul Agriculturii Agron DUKA a declarat ca apreciaza experienta pe care Romania a capatat-o in domeniile armonizarii legislative si mai ales in cel sanitar veterinar. Si Albania are, la fel cum a avut si Romania, probleme cu retrocederea si in special cu faramitarea terenului. “Pot afirma ca sunteti in toate domeniile cu un pas inainte» a subliniat ministrul Agron Duka.

Despre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Biroul de Presă al Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului

Tel: 307.85.52; Fax: 307.85.54;