Iași-Capitala Renașterii Naționale

BUCURESTI - 13 decembrie 2016

Comunicat tip General in Social

Ministerul Apărării Naționale va participa la manifestările reunite sub titlul ,,Iaşi, Capitala Renaşterii Naţionale”, care vor avea loc, între 14 și 16 decembrie, la Iași.

Iași-Capitala Renașterii Naționale

Activitățile sunt dedicate împlinirii unui secol de când acest oraș a devenit capitală de război, între 1916 și 1918 aici funcționând Guvernul și Parlamentul țării.

Miercuri, 14 decembrie, de la ora 12.30, militari ai Brigăzii 15 Mecanizată ”Podul Înalt” vor asigura Garda de Onoare la ceremonia militară și religioasă care se va desfășura la Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial, ridicat în sectorul militar al Cimitirului Eternitatea, iar o delegație a M.Ap.N., condusă de secretarul de stat Otilia Sava, va depune o coroană de flori.

În cursul după-amiezii va avea loc și o ședință festivă a Academiei Române, în Aula ”Mihai Eminescu” a Universității „Al. I. Cuza”.

Joi, 15 decembrie, vor fi dezvelite plăci comemorative care vor marca clădirile în care au funcționat instituții reprezentative ale Statului Român în perioada 1916 și 1918, va fi vernisată expoziția „BNR în timpul Marelui Război” și va fi proiectat filmul documentar „Iași, Capitală de Război”.

Vineri, 16 decembrie, Asociația „Tradiția Militară” va efectua o demonstrație în Piața Unirii, va fi vernisată expoziția fotografică intitulată „Personalități ale Marelui Război” și va continua procesul de dezvelire a unor plăci comemorative, una dintre ele marcând fosta reședință a Regelui Ferdinand I din perioada 1917-1918 (în prezent Muzeul Unirii).

Tot vineri, Trenul Regal va sosi în Gara Iași și va fi deschis vizitării pentru public, iar în incinta gării va fi organizată expoziția de fotografii „Căile Ferate Române în Primul Război Mondial”.

 

Programul detaliat al manifestărilor poate fi consultat la adresa din internet: http://www.primaria-iasi.ro/portal-iasi/anunturi-pmi/iasi-capitala-renasterii-nationale-1916-1918/3892/anunturi

Despre Ministerul Apararii Nationale

Ministerul Apărării Naționale (MApN) este organul de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului României, prin care este condusă activitatea în domeniul apărării naționale, potrivit prevederilor legii și strategiei de securitate națională, pentru garantarea suveranității, independenței și unității statului, integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.