Ministrul Mircea Duşa: Consolidarea cooperării europene pentru dezvoltarea capabilităţilor militare face ca UE să devină mai puternică

BUCURESTI - 15 aprilie 2014

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic

Afirmaţia a fost făcută de către ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, în cadrul Reuniunii Consiliului Afaceri Externe în format miniştri ai apărării ce se desfăşoară la Luxemburg.

Ministrul Mircea Duşa: Consolidarea cooperării europene pentru dezvoltarea capabilităţilor militare face ca UE să devină mai puternică
 Susţinem pe deplin obiectivul de creare a unei baze tehnologice şi industriale europene competitive, care să ofere Uniunii Europene autonomia şi capacităţile militare necesare. 

Mircea Duşa, ministrul apărării naţionale

Una dintre temele reuniunii a fost dezvoltarea capacităţilor militare. „Este importantă conştientizarea, la nivelul opiniei publice europene, a necesităţii dezvoltării capacităţilor militare în vederea creşterii autonomiei strategice a UE în managementul situaţiilor de criză. Într-adevăr, securitatea şi apărarea contează”, a declarat ministrul Mircea Duşa, exprimându-şi speranţa că acest lucru va fi reflectat într-o susţinere adecvată a domeniului apărării în interiorul statelor membre ale UE.

Strategia Europeană de Securitate Maritimă a fost un alt subiect dezbătut de către miniştrii apărării din statele Uniunii Europene. În acest context, ministrul Mircea Duşa a afirmat faptul că „documentul trebuie să poziţioneze UE ca un partener credibil şi eficient în domeniul maritim global, dar şi să faciliteze o abordare strategică şi transectorială a securităţii maritime” printr-o concepţie echilibrată a tuturor bazinelor de interes pentru Uniune, inclusiv în contextul riscurilor şi ameninţărilor actuale la Marea Neagră.

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe în format miniştri ai apărării a determinat şi o dezbatere politică de amploare privind impactul crizei din Ucraina asupra politicii de apărare europene.

 „Susţinem pe deplin obiectivul de creare a unei baze tehnologice şi industriale europene competitive, care să ofere Uniunii Europene autonomia şi capacităţile militare necesare”, a mai declarat ministrul apărării naţionale în cadrul reuniunii Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare, ce a precedat reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

În acest context, România va sprijini propunerile menite să contribuie la promovarea convergenţei planificării statelor membre prin creşterea transparenţei proceselor de planificare naţională.

Consolidarea industriei de apărare a constituit o altă temă importantă a reuniunii. România îşi va asuma la nivel strategic unele obiective în ceea ce priveşte asigurarea capacităţilor militare, în sprijinul  dezvoltării industriei de apărare europene.

Despre Ministerul Apararii Nationale

Ministerul Apărării Naționale (MApN) este organul de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului României, prin care este condusă activitatea în domeniul apărării naționale, potrivit prevederilor legii și strategiei de securitate națională, pentru garantarea suveranității, independenței și unității statului, integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.