PRECIZARI ALEGERI

BUCURESTI - 7 decembrie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

Prevederile Dispoziţiunii şefului Statului Major General al Armatei României privind măsurile specifice care se întreprind în unităţile militare în vederea bunei desfăşurări a alegerilor rămân valabile şi în cazul turului al doilea al scrutinului pentru funcţia de Preşedinte al României

·În săptămâna premergătoare desfăşurării alegerilor şi în primele două zile după acestea nu se execută trageri cu armamentul individual şi aplicaţii cu trageri de luptă.
·Comandanţii de unităţi sau garnizoane nu vor permite desfăşurarea de evenimente electorale (adunări, întâlniri, conferinţe de presă, discursuri, sărbătoriri etc.) de către nici un partid sau candidat în unităţile militare, la cercurile militare sau în alte spaţii aparţinând Armatei.
·Pe timpul desfăşurării campaniei electorale, comandanţii de unităţi nu vor permite filmarea sau fotografierea tehnicii sau echipamentelor militare în scopuri electorale şi nu vor aproba participarea muzicilor militare din subordine la activităţi legate de campania electorală.
·Angajaţilor Ministerului Apărării Naţionale - cadre militare, funcţionari publici sau salariaţă civili - li se interzice să facă declaraţii de presă pe teme legate de campania electorală, să distribuie sau să afişeze în unităţile militare materiale publicitare electorale.
·Redacţiile militare de radio şi televiziune, publicaţiile militare centrale şi teritoriale nu vor difuza informaţii sau materiale de publicitate politică, caricaturi, editoriale sau comentarii care au legătură cu partidele sau candidaţii înscrişi în campania electorală. De asemenea, presa militară nu va publica sondaje referitoare la campania electorală.
·În baza unui protocol încheiat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, 3472 de militari vor asigura paza a 434 secţii de votare, din care 74 vor fi organizate în unităţi militare.
·Militarii în termen, militarii cu termen redus, elevii şi studenţii instituţiilor militare de învăţământ îşi vor exercita dreptul de vot, în condiţiile legii, în secţiile de votare organizate în unităţi militare ori la secţii de votare organizate în apropierea unităţilor militare, la care acestea au fost arondate.
·În ziua votării, militarii care votează la secţii din afara unităţilor militare vor fi învoiţi. În situaţia în care, în ziua votării, militarii se află în alte localităţi decât aceea în care sunt înscrişi pe listele electorale permanente, îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, conform prevederilor legale.
·Comandanţii de unităţi vor lua măsuri pentru a asigura exercitarea dreptului de vot pentru militarii aflaţi în serviciul de pază al unităţilor în ziua alegerilor.
·Personalul armatei aflat în teatrele de operaţii (Afganistan, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Irak) îşi exercită dreptul de vot la secţiile de votare organizate la detaşamente. Echipajul Fregatei “Regina Maria”, care efectuează pregătirea în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, votează la secţia de vot organizată la bordul Barjei “Cornelius Drebel”, din Portul Portsmouth.
·Militarii aflaţi în misiuni independente (funcţionarii unor structuri sau instituţii internaţionale, observatori, ataşaţi militari etc.) votează la secţiile de votare organizate de misiunile diplomatice ale României în ţările respective.
·Raportarea rezultatelor votării se face conform prevederilor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 45, din 8 noiembrie a.c.
·În ziua desfăşurării alegerilor în toate unităţile militare în care sunt organizate secţii de votare se va organiza „ZIUA PORŢILOR DESCHISE”, pentru accesul jurnaliştilor interesaţi fiind necesară respectarea prevederilor articolului 75 din Legea nr. 373/2004, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, care la art. 75 aliniatul (4) prevede: „Acreditarea delegaţilor din partea presei scrise şi audiovizuale româneşti, precum şi a observatorilor interni ai organizaţiilor neguvernamentale care au ca obiect principal de activitate apărarea valorilor democraţiei şi a drepturilor omului se face de către birourile electorale de circumscripţie, pe baza solicitărilor nominale adresate în scris cu cel puţin 48 de ore înainte de data votării de către conducerile redacţiilor presei scrise şi ale radiodifuzorilor, precum şi ale organizaţiilor neguvernamentale respective”.
·Cererile de acreditare pentru secţii de votare organizate în unităţi militare din ţară se vor adresa birourilor electorale de circumscripţie de care aparţin secţiile, conform anexei nr. 1. Pentru toate secţiile de votare organizate în teatre de operaţii (anexa nr. 2) solicitările de acreditare se vor face la Biroul electoral de circumscripţie nr. 42 Bucureşti, conform Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 45.

Despre Ministerul Apararii Nationale


Locotenent-colonel
Gelaledin Nezir
presamapn@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-apararii-nationale/precizari-alegeri