MIRA TELECOM a obținut finanțare EU pentru realizarea unei cercetări știintifice pe baza căreia vor fi dezvoltate noi produse de securitate

BUCURESTI - 20 septembrie 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in IT&C, Stiinta / Cercetare, Tehnologie

MIRA TELECOM a demarat un studiu știintific în domeniul nanotehnologiei, care va sta la baza dezvoltării de noi produse de securitate în centrul propriu de cercetare de la Joița (județul Giurgiu). Proiectul denumit “Detectarea avansată a vibrațiilor mecanice de frecvență joasă” (DAVME) are o valoare totală de 11.235 de Euro și beneficiază de finanțare europeană în valoare de aproximativ 10.000 de Euro, prin Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare II (PNCDI II) 2007- 2013.

Studiul va fi realizat în parteneriat cu Centrul de Știința Suprafeței și Nanotehnologie (CSSNT) din cadrul Universității Politehnica București, care are experiența necesară în domeniul microscopiei bazate pe forțe atomice și va evalua dezvoltarea de către MIRA TELECOM a unui senzor bazat pe catilever (grindă de consolă). Senzorul poate distinge vibrațiile generate de un om aflat în mișcare, de alte surse de vibrație și poate intra în componența unor echipamente de securitate cu grad ridicat de sensibilitate și fidelitate.

Proiectul are la bază o cercetare de piață efectuată de MIRA TELECOM, în urma căreia s-a constatat că există o ofertă comercială extrem de redusă pentru senzori de vibrație capabili să faca distinctia intre diferitele surse de vibratie si sa izoleze vibratia produsa de o persoana aflata in miscare. Compania și-a propus să dezvolte produse de securitate care să includă acest senzor, pentru beneficiari precum Poliția de Frontieră, Ministerul Apărării Naționale (MApN) și operatori de infrastructură critică.

Proiectul DAVME a demarat în iulie 2012 și va fi finalizat în decembrie 2012. Printre rezultatele proiectului se numără un raport științific pe baza căruia se estimează dezvoltarea unui prototip, într-o perioadă de aproximativ 2 ani de la finalizarea proiectului, acest prototip urmând să fie dezvoltat ulterior într-un produs finit valorificabil în domeniul securității; abordarea de noi piețe de consum care au nevoie de produse bazate pe acest senzor; o tehnologie inovatoare care va avea aplicabilitate atât în domeniul securității, cât și în alte domenii, precum domeniul medical; crearea a 5 noi locuri de muncă.

“Strategia de dezvoltare a MIRA TELECOM are printre obiectivele principale dezvoltarea activității de cercetare în vederea creșterii capacității proprii de producere a sistemelor complexe, integrate, care

să satisfacă la cel mai înalt nivel tehnologic cerințele de comunicații și securitate necesare sistemului național de apărare și securitate. Proiectul DAVME se încadrează foarte bine în această strategie și poate fi valorificat cu succes la centrul nostru de cercetare de la Joița, care va deveni operațional în 2013”, a declarat Stelian Ilie, Președintele MIRA TELECOM.

 Despre PNCDI II:

 Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (PNCDI II) 2007- 2013, reprezintă principalul instrument prin care Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS) implementează Strategia Națională pentru CDI (cercetare, dezvoltare și inovare).

Obiectivele PNCDI II sunt crearea de cunoaștere, respectiv obținerea unor rezultate știintifice și tehnologice de vârf, competitive pe plan global; creșterea competitivității economice românești prin inovare, cu impact la nivelul agenților economici; creșterea calității sociale, găsirea de soluții tehnice și știintifice care susțin dezvoltarea socială și îmbunătățesc condiția umană a acesteia.

PNCDI II are un buget total de 15.000 milioane lei, pentru intervalul 2007 - 2013.

Taguri: securitatecercetaresoftware