MIRA TELECOM coordonator și cofinanțator într-un proiect internațional în valoare de 800.000 Euro

BUCURESTI - 6 august 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in Stiinta / Cercetare, Tehnologie, CSR

MIRA TELECOM a demarat un nou proiect internațional de cercetare și dezvoltare cu finanțare acordată din fonduri publice și cofinanțare asigurată de parteneri. Proiectul va îmbunătăți evaluarea gradului de degradare și restaurare a materialelor istorice și de patrimoniu. Compania este partener principal cu rol de conducător și cofinanțator în cadrul proiectului “ Eureka 5837 ADAS (Automatic Damage Assesment System)”, care vizează crearea unui sistem automat pentru evaluarea degradării pieilor și pergamentelor de patrimoniu. România și Spania sunt cele două țări europene partenere în acest proiect.

Eureka

Eureka

Valoarea totală a proiectului este de 780.000 Euro, din care 32,75% reprezintă cofinanțarea partenerilor. MIRA TELECOM este unicul partener român care va contribui financiar la implementarea proiectului. Perioada de implementare este de 36 de luni și se va încheia în martie 2015.

Structura colagenului care intră în componența pergamentelor sau pieilor se degradează sub influența factorilor de mediu precum temperatura, umiditatea, poluarea atmosferică, lumina și condițiile de depozitare. Muzeele, arhivele statului, catedralele și bisericile din întreaga Europă dețin un număr mare de documente, cărți și obiecte confecționate parțial din piele și pergamente , care datează din intervalul cuprins între secolele IV și XX. 

Proiectul are ca scop crearea unui software inovativ, care să permită dezvoltarea de noi tehnici non-distructive sau micro-distructive pentru evaluarea degradării materialelor istorice deosebite, pe bază de colagen. Materialele istorice au o structură extrem de neomogenă, ceea ce determină un proces de cercetare foarte complex. Investigațiile non-invazive descriu de obicei rezultatele deteriorării, fără a determina tipul degradării. Metodele micro-invazive asigură atât evaluarea calitativă și cantitativă cât și clasificarea gradului de deteriorare care permite stabilirea metodelor necesare pentru păstrarea și restaurarea unui obiect. 

Rezultatul proiectului va consta în dezvoltarea unor tehnici care vor contribui la analiza mai rapidă și mai exactă a obiectelor de patrimoniu și vor permite recondiționarea optimă a acestora. Noul software va îmbunătăți și va accelera estimarea temperaturii de contracție. 

“Moștenirea culturală transmisă prin cărți și obiecte cu valoare istorică este foarte importantă pentru fiecare popor. Aceste obiecte, pe cât sunt de valoroase, pe atât sunt de greu de menținut în stare bună, având în vedere că nu există în prezent un sistem de evaluare suficient de performant pentru a determina cu acuratețe gradul de degradare al pieilor și pergamentelor de patrimoniu. MIRA TELECOM a decis să se implice în proiectul “Eureka 5837 ADAS” din dorința de a asigura suportul necesar instituțiilor care se confruntă cu această problemă, generând o soluție inovatoare și eficientă.” a declarat Stelian Ilie, Președintele MIRA TELECOM.

Printre cele mai importante obiective ale proiectului se numără determinarea principalilor factori care contribuie la deteriorarea pergamentului și a obiectelor din piele în România și în Spania, proiectarea sistemului automat pentru evaluarea temperaturii de contracție și validarea metodei noi asistată de sistemul automat de evaluare a degradării.