Alcatel România investeşte un milion de euro într-un centru de cercetare feroviar

BUCURESTI - 6 iunie 2005

Comunicat tip General in IT&C

Compania Alcatel România a demarat la Bucureşti activitatea primului centru de cercetare-dezvoltare pentru sisteme avansate de control al transportului feroviar din Europa Centrală şi Est. Din 3 iunie la Gara de Nord din Bucureşti un nou sistem la nivel european gestionează controlul transportului feroviar. Acest sistem funcţionează până acum doar în patru gări din România: Bucureşti, Arad, Timişoara şi Braşov. Alcatel România a investit în centrul din Bucureşti circa 1 milion euro. Aici lucrează deja 50 de ingineri software, iar din anul 2006 se vor alătura acestei echipe alţi 150 de specialişti, România devenind cel mai mare centru european de cercetare-dezvoltare în domeniul feroviar după cel din Germania.

În prezenţa Excelenţei Sale Ambasadorul Franţei în România, dl.Hervè Bolot, a Ministrului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, dl.Gheorghe Dobre, Preşedintele Diviziei “Soluţii pentru Transport” a grupului Alcatel, dl.Jean Pierre Forestier, a prezentat perspectivele noului centru de cercetare-dezvoltare Alcatel. Această investiţie constituie o premieră în Europa de Est, fiind dedicată dezvoltării de software specializat şi creşterii siguranţei semnalizărilor feroviare. În anul 2005, 50 de ingineri software vor contribui la dezvoltarea sistemului de siguranţă pentru semnalizări feroviare Alcatel, alţi 150 de ingineri fiind prevăzuţi a se alătura acestora în 2006.

“Centrul de cercetare-dezvoltare se adresează atât pieţei interne, în cadrul căreia soluţiile Alcatel sunt prezente încă din 2001, cât şi ţărilor din zona Balcani şi CSI. Evenimentul de astăzi marchează diversificarea activităţii de cercetare-dezvoltare a Alcatel România şi orientarea către o nouă direcţie: infrastructurile de transporturi. Pentru subsidiara din România această mutare reprezintă un avantaj enorm, pentru că aplicaţia software în cadrului unui proiect reprezintă 70% din costul acestuia", a spus Dan Bedros, Preşedinte Director General al Alcatel România. Conform oficialului Alcatel România, compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 140 milioane de euro, din care circa 70% au provenit numai din comenzile companiei Orange România. Alcatel a depăşit cu 30% bugetul iniţial pentru 2004, 20% dintre acestea provenind din creşterea înregistrată în domeniul IT&C.

“Compania Alcatel este prezentă în România de mai mult de 14 ani. Relaţiile durabile dezvoltate cu companiile din România, şi în particular cu CFR au constituit argumente solide pentru a investi în această ţară şi pentru a crea un centru de cercetare-dezvoltare specializat” a spus Jean Pierre Forestier, Preşedintele Diviziei “Soluţii pentru Transport” a grupului Alcatel.

“Apreciem noua investiţie a Alcatel în Bucureşti, care reprezintă o confirmare a profesionalismului inginerilor din România. Parteneriatul CFR-Alcatel a condus la realizarea sistemului de siguranţă pentru semnalizări feroviare în patru oraşe importante ale României: Timişoara, Braşov, Arad şi Bucureşti. Cea mai recentă realizare este punerea în funcţiune a staţiei Bucureşti Nord, care a avut loc noaptea trecută” a declarat Gheorghe Dobre, Ministrul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Cea mai recentă realizare Alcatel o reprezintă punerea în funcţiune a sistemului de semnalizare a staţiei Bucureşti Nord, inaugurată vineri, 3 iunie, ora 0. Valoarea întregului proiect a fost de circa 30 milioane euro, fondurile provenind din Programul Phare. Companiile Alcatel şi CFR şi-au unit competenţele pentru centralizarea electronică a infrastructurii feroviare din regiunea sudică a României, în baza unui contract de 60 de milioane de euro, încheiat în octombrie 2004, la nivel guvernamental. Conform acestuia, compania Alcatel Transport Automation va moderniza 11 staţii de cale ferată în România, de pe coridorul IV de transport pan-european, ce străbate zona sudică a ţării (legând oraşele Constanţa şi Lugoj). Finalizarea proiectului va fi realizată în 2008.

Despre Mobile PR Company

Despre Alcatel România
Alcatel România a fost înfiinţată în 1991 şi este furnizorul principal de echipamente de telecomunicaţii pentru piaţa românească, reprezentând o investiţie de peste 25 milioane USD. Activitatea industrială a companiei acoperă întreaga gamă de activităţi din domeniul industriei hi-tech: cercetare-dezvoltare, fabricaţie, instalare şi întreţinere, consultanţă, marketing. Alcatel România are în prezent peste 1000 de angajaţi dintre care 80% cu studii superioare. Peste jumătate sunt ingineri informaticieni care lucrează în departamentul de dezvoltare software, iar specialiştii în sisteme de telecomunicaţie contribuie la realizarea de reţele moderne în peste 60 de ţări din întreaga lume. Alcatel a avut vânzări de 12,4 miliarde de euro în 2004, la un nivel similar cu anul 2003, grupul francez Alcatel fiind prezent în peste 130 de ţări.

Despre Divizia Alcatel Transport Solutions
Alcatel este un important furnizor global de tehnologie de control feroviar, semnalizare, centralizare electronică, precum şi de tehnlogie integrată de comunicaţii feroviare. Pentru principalii operatori de linii din întreaga lume, oferta Alcatel include tehnologiile sale fiabile de centralizare LockTrac, tehnologia de control a trenurilor AlTrac (inclusiv AlTrac/ETCS), soluţiile sale de management al reţelelor NetTrac precum şi echipamentele din câmp (numărătoare de osii, electromecanisme de macaz, semnale, etc). Pentru mai multe informaţii accesaţi site-ul: http://www.alcatel.com/tas.

Despre CN CFR
Compania Naţională de Cale ferată “CFR”-S.A. a fost constituită în 1 octombrie 1998, în baza deciziei Guvernului nr. 581/1998, prin reorganizarea Companiei Naţionale de Căi Ferate. CFR are caracter de personalitate juridică română şi are statutul de societate comercială pe acţiuni. Scopul C.F.R. este obţinerea de profit prin administrarea infrastructurii de cale ferată, oferind operatorilor feroviari posibilitatea de a lucra în baza contractelor de acces. C.F.R. operează activităţi de interes public naţional cu scopul de a realiza transportul public feroviar şi de a satisface cerinţele de siguranţă naţională.

Mobile PR Company
Roxana Onea - Marcom Manager
Tel/Fax 315.20.42
marcom@comunic.ro