INSPIRED – Concurs de idei

BUCURESTI - 3 octombrie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

BE INSPIRED! WIN YOUR WINGS!


Cea de-a doua editie a concursului national de idei INSPIRED, o competitie ce ofera sanse de afirmare tinerilor romani care studiaza designul, fotografia si arhitectura, a fost lansata ieri, 1 octombrie 2008, la Museo Cafe din Bucuresti.

La evenimentul de lansare, organizatorii Modern Media Group au construit prin interventia cantaretei de jazz Oana Rusu si a mimilor de la Teatrul Joint o atmosfera destinsa si prietenoasa.

Temele celor trei sectuni ale competitiei (Fashion Design, Fashion Photo si Commercial Architecture) au fost anuntate online, pe pagina oficiala www.concurs-inspired.ro. Inscrierea si predarea lucrarilor se va face online, pana in 20 noiembrie 2008. Juriul, format din membri de elita ai domeniilor-tema, reprezentanti ai mediilor academice si castigatorii din 2007 ai fiecarei sectiuni, va folosi aceeasi platforma online pentru notarea lucrarilor, in conditii de maxima confidentalitate, intre 20 si 27 noiembrie 2008.

Pentru explicarea mecanismului concursului, echipele organizatorice se vor intalni cu studenti si absolventi in centrele universitare de profil din Bucuresti, Iasi, Cluj, Oradea, Timisoara, Arad, Sibiu, in perioada inscrierilor.

Caravana INSPIRED, care va vizita centrele universitare din Romania, va lansa cu acesta ocazie si YEARBOOK-ul INSPIRED 2008/2009, o agenda studenteasca creativa dedicata studentilor facultatilor vocationale.

Evenimentul de premiere din 3 decembrie va fi un prilej de intalnire a tinerilor aspiranti cu profesionistii din moda, fotografie si arhitectura. Printre cei care ne vor fi alaturi in confirmarea noilor valori se numara designerul Olah Gyarfas, criticul de moda Ovidiu Buta, lect. univ. Elena Basso-Stanescu, fotografii Cosmin Gogu si Gabi Hirit, prof. dr. arh. decan Virgiliu Onofrei, arh. Bruno Andresoiu.

„Ne-am dorit sa fim creatorii unui context. Sa aducem mediul de afaceri aproape de mediul educational. Sa valorificam creativitatea tinerilor tinand cont de realitatile pietei romanesti. De prea multe ori talentele se implinesc profesional in afara tarii sau se pierd. Daca reusim sa construim o legatura puternica intre tineri si industriile romanesti, profitabila pentru ambele parti, ne vom putea crea singuri viitorul”, a declarat Andrei Pena, director general al Modern Media Group.

Tocmai pentru ca INSPIRED vizeaza o insertie de succes a tinerilor in mediul profesional prin confruntarea lor cu exigentele specialistilor si cu asteptarile pietei, printre premiile oferite castigatorilor se remarca stagiile de formare si bursele de perfectionare la companii recunoscute in moda si arhitectura si instrumentele care sa-i ajute in dezvoltarea lor profesionala.

La editIa din 2007 a concursului INSPIRED au participat peste 700 de tineri aspiranti. Pentru castigatorii fiecarei sectiuni, competitia a fost o rampa de lansare profesionala. Anamaria Pop, castigatoarea Inspired - Fashion Design, a beneficiat de un internship la Nichi Fashion, de finantarea colectiei de debut si prezentarea ei in cadrul Romanian Fashion Week, in mai 2008. Castigatorului sectiunii Fashion Photo, Dumitru Preda, i-a fost organizat primul vernisaj personal la Anaid Art Gallery, in ianuarie 2008. Vlad Muresan, castigatorul Commercial Architecture, s-a intalnit in cadrul intership-ului, la sediul central ECE din Hamburg, in martie 2008, cu arhitectul Manfred Geppert, unul dintre cei mai renumiti proiectanti de spatii comerciale din Europa.

Masina oficiala INSPIRED 2008: FIAT500

Sponsori INSPIRED 2008: Wella, LG, Coats, Dornbracht, Luxemburger-Team

Parteneri INSPIRED 2008: Debenhams, Bang&Olufsen, Apple, Brother, Visual Candy, Gemini CAD Systems, IED, Irina Schrotter, Nichi Fashion, Sonoma, Guetermann, GTZ, Anaid Art Gallery, Museo Cafe

Parteneri media INSPIRED 2008: AdEvolution, Igloo, Constructiv, Fashion and Beauty, StudentMax, PhotoMagazine, Styler, Dialog Textil, Casia, Tabu, Elevate, Oops, Republik, J’adore, 24-FUN, Omagiu, ArboMedia, Cotidianul

Sustinut de Radio Guerrilla

Declaratiile sponsorilor si partenerilor INSPIRED 2008

Han Khyu, Presedinte LG Electronics Romania

“Credem in dezvoltarea profesionala permanenta si in sprijinul necesar pentru descoperirea tinerelor talente. Implicarea LG in proiectul Inspired reprezinta angajamentul companiei de a sustine viitorul profesional al tinerilor talentati. Mai mult, LG recunoaste importanta design-ului in societatea contemporana, produsele noastre fiind create pornind de la tendintle de orientare a consumatorului modern catre produse cu tehnologie de ultima generatie, adaptate stilului de viata personal”.
www.lg.ro

Echipa Wella

“Inspired promoveaza potenţtalul din tineri, creativitatea. Wella inspira creativitate. Wella este alaturi de Inspired, alaturi de tineri”.
www.wella.ro

Georg Jetas, Managing Partner Luxemburger-Team

“Anul trecut am avut sansa de a urmari concursul Inspired din momentul in care a fost lansat. Fiind prezenti la evenimentul final Inspired 2007, era evident faptul ca vom sustine Inspired - concurs de idei pe viitor. Acest concurs nu reprezinta numai oportunitatea tinerilor talentati de a se lansa, ci si o platforma de recrutare a personalului competitiv pentru companii“.
www.luxemburger-Team.de

Soenke Martin, Director Dornbracht pentru Romania

”In ultimii 20 de ani, compania Dornbracht a inregistrat o crestere progresiva, ajungand astazi unul dintre cei mai importanti producatori de baterii pentru baie, pe segmentul premium. Consideram ca acest lucru a fost posibil doar printr-un neintrerupt respect faţa de client, furnizand mereu produse fabricate din cele mai bune materiale, lucrate, din faza de proiectare, pana la rezultatul final, de profesionisti.
Dornbracht colaboreaza in permanenta cu cei mai buni designeri si cu institutiile de cercetare din domeniu. De exemplu, la universitatea ETH Zurich, una dintre cele mai prestigioase institutii de educatie in materie de design, firma Dornbracht a colaborat cu studentii, pentru dezvoltarea conceptului «Rituals» din care s-a dezvoltat gama «Elemental Spa», lansata de curand. Astfel se explica de ce asocierea cu concursul Inspired reprezinta exact ceea ce face Dornbracht de ani de zile“.
www.dornbracht.com

Irina Schrotter

„Iasiul este un oras care a intins o mana prietenoasa modei romanesti prin crearea unui eveniment ce, an de an, ridica stacheta performantei si a fairplay-ului in moda. Consider ca tinerii designeri au curaj, dar nu au sustinere, tocmai de aceea ne-am decis sa acordam o sansa unuia dintre ei“.
www.irinaschrotter.ro

Cristina Nichita, Director Nichi Fashion

“Inspired este un proiect bine conceput pentru ca identifica valorile in tot ceea ce inseamna creatie vestimentara. In plus, personal, am o inclinatie si o pasiune deosebita in descoperirea unor talente reale in acest domeniu. Cred ca industria modei are nevoie de designeri: este o relatie simbiotica ce se creeaza intre brand si designer. Daca noi suntem o sursa de inspirate pentru femei, am hotarat sa fim, la randul nostru, o sursa de inspiratie si un ajutor real pentru un tanar designer“.
www.nichi.ro

Antonello Gamba, Director General Sonoma

“Politica firmei noastre este sa ajutam cat mai mult posibil tinerii care vor sa se afirme in domeniul textil. Mi se pare normal sa li se dea o posibilitate si un imbold sa mearga mai departe“.
www.sonoma.ro


Traian Luca, General Manager Gemini CAD Systems Romania

„De ce aceasta grija deosebita pentru formarea tinerilor specialisti? Simplu, pentru ca suntem constienti ca, indiferent cat de performant este un sistem de proiectare, daca nu este utilizat de un bun proiectant, valoarea este redusa dramatic.
Tocmai de aceea gasim extrem de utile si bine-venite astfel de concursuri care sa stimuleze efortul creativ si dorinta de afirmare ale tinerilor, in speranta ca vom reusi sa depasim aceasta criza majora de adevarati specialisti in multe domenii de activitate”.
www.geminicad.ro

Dan Coanda, Director de Vanzari Brother
„Ne-am decis sa fim printre partenerii acestui concurs pentru ca ne-a placut foarte mult ideea si avem convingerea ca va fi un concurs reusit. De asemenea, dorim sa promovam masinile de cusut Brother tinerilor de viitor“.
www.brother.ro

Petra Gratwohl, Marketing Manager Gutermann
“Gütermann produce de peste 140 de ani ata si este in avangarda tehnologica a bransei, indiferent daca e vorba de moda si lenjerie, marochinarie sau textile tehnice.
Combinatia de traditie si inovatie, insotita de tehnologie si creativitate, sunt valori apropiate noua. Din acest motiv, Gutermann sustine concursul Inspired. Tinerii designeri trebuie sa aiba posibilitatea de a-si prezenta lucrarile inca de timpuriu unui public numeros si competent.
Inspired le ofera tinerilor o scena, la a carei sustinere vom contribui cu mare placere. Bransa noastra are permanent nevoie de talente noi, de oameni competenti si creativi”.
www.guetermann.com

Iuliana Schneider, Manager de proiect pentru industria de confectii din Romania, WBF/GTZ

“Salutam aceasta initativa, un proiect reusit, care a indreptat reflectoarele asupra elementului cel mai important: designul, fie el vestimentar, fotografia sau arhitectura de spatiu comercial, aspecte lasate prea mult in umbra.
In cadrul proiectelor de sustinere a designerilor din Romania desfasurate de WBF/GTZ impreuna cu UAD Cluj ne-am convins atat de potentialul si talentul designerilor din Romania, cat si de energia lor creativa“.
www.gtz.ro

Ionut Vardianu, Brand Manager Debenhams Romania

“Inspired 2008 este un concurs ce inspira la performanta si incearca sa schimbe mersul obisnuit al lucrurilor. Prin increderea in talent si refuzul mediocritatii, Inspired incurajeaza designul si investitia in frumos.

Inca de la lansarea in Romania, Debenhams a inceput un manifest pentru cresterea increderii in designerii romani. Primul pas in aceasta directie a fost includerea in galeria de designeri a colectiei lui Razvan Ciobanu si cea a Irinei Schrotter. Anul acesta continuam demersul de a schimba perspectiva asupra modei romanesti prin parteneriatul cu Inspired 2008”.


Alessandro Manetti, Director General Institutul European de Design

“Participarea la concursuri naţionale si internaţionale reprezinta pentru IED un nou mod de a se prezenta si de a da posibilitatea noilor talente de a intra in lumea design-ului.

IED a fost infiintat cu intenţia de a se vorbi o limba internaţionala, cosmopolita. Mediul multietnic si diversitatea de culturi si de oportunitati de schimb de idee au caracterizat intotdeauna climatul si viaţa Institutului European de Design.

IED Moda Lab este raspunsul exhaustiv la cerintele de formare a sistemului Moda: o scoală completa pentru a acoperi o suprafata fundamentala a culturii si a economiei internaţionale”.
www.ied.edu/

Diana Dochia, Curator Anaid Art Gallery

Inspired 2008 a reprezentat pentru noi o provocare si, totodata, o intrepatrundere cu domeniul nostru de activitate. Iniţiativa aducea in discuţie fashion design-ul, fotografia si arhitectura, domenii pe care Anaid Art Gallery le promoveaza si susţtne in cadrul diferitelor programe artistice.
Premiul acordat pentru fotografia de moda, constand intr-o expoziţie personala a castigătorului la Anaid Art Gallery, reprezinta increderea si sustinerea galeriei noastre faţa de fotografia de moda. Tinerii creatori trebuie sustinuti si promovati, doar in acest fel constituindu-se o noua generatie competenta si competitiva. Eu cred ca Inspired pentru asta a fost conceput si lansat si sper ca editiile viitoare să ilustreze cat mai bine aceste deziderate”.
www.anaidart.ro

Despre MODERN MEDIA GROUP S.R.L.

Modern Media Group este o editura de reviste de specialitate, destinate industriei textile si de confectii din Romania (Dialog Textil, Ghid Textil, Infomoda) si industriei constructiilor (Constructiv). Compania, infiintata in 1994, este furnizor de studii de piata si baze de date pentru cele doua industrii. Din 2007, Modern Media Group organizeaza concursul de idei Inspired.
Valentina Aldescu
PR Officer INSPIRED

E-mail: valentina punct aldescu at mmg punct ro
Tel: plus patru zero 722 109 600


office@mmg.ro