BUCUREȘTI – PRIMA CONFERINȚĂ SOFTWARE INDEPENDENTĂ DE TEHNOLOGIE DIN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST

BUCURESTI - 12 iunie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in IT&C, Tehnologie, Cursuri

Live site

Non conferința software inovatoare I T.A.K.E., bazată pe experimentare
de noi tehnici de programare și schimb de bune practici cu experți din Europa și America.

Non conferința software I T.A.K.E. creată și organizată de Mozaic Works, a avut loc în perioada 30-31 mai 2013, în București, la Hotel Alexander. Aceasta a fost prima non conferință din Europa Centrala și de Est unde nu a contat tehnologia folosită, inedită prin faptul că organizatorii au pus la dispoziție cinci sesiuni tehnice ce s-au desfășurat în paralel.

Cei 150 de participanți, în majoritate programatori, dar și testeri, manageri de proiect și arhitecți, au putut găsi în orice moment un subiect de interes și au ales când și la care dintre sesiunile tehnice să participe. La trei dintre sesiuni, programul a fost făcut chiar de către participanți. Cele două zile de conferință s-au bazat pe programare/scriere de cod și indiferent de tehnologia folosită (Java, PHP, .Net, Ruby, node.js,...) participanții au înțeles că cele mai importante sunt principiile care stau la baza scrierii / producerii de software.

Opinia participanților despre eveniment: «Am învățat foarte mult. Aceste două zile au fost cât doi ani de facultate», «A fost grozav să văd oameni cu experiență discutând și lucrând», «Am învățat multe din sesiunile tehnice, mâine voi scrie mai mult cod», reprezintă o dovadă că non conferința și-a atins scopul: învățarea prin practică în cadrul celor cinci sesiuni: Speaking, Workshops, Product Development, Open Space și Kata Lounge

Kata Lounge este un concept Mozaic Works pentru non conferința I T.A.K.E., fiind gândit să permită programatorilor să practice în cele două zile diverse tehnici pentru a deveni mai performanți. Orice programator a putut să aleagă la întâmplare o problemă simplă și niște constrângeri pentru a începe rezolvarea ei. În 30 de minute acesta trebuia să se oprească din rezolvare și să ceară unui programator experimentat, decis anterior, să îi revizuiască codul scris. Pe parcursul celor două zile au participat la Kata Lounge aproximativ 20 de programatori, unii dintre ei petrecându-și foarte mult din timp la această sesiune și alegând una câte una, alte probleme de rezolvat. Codul scris de cei mai curajoși dintre ei este disponibil la adresa: https://github.com/MozaicWorks/KataLounge. Din reacțiile primite de la participanții la această sesiune putem spune că respectivii programatori au învățat că pot să practice și să învețe scriind cod cu diverse constrângeri.

În cadrul sesiunii de Product Development participanții au avut posibilitatea să experimenteze agilitatea la maxim. O echipă de 10 persoane s-a format ad-hoc și a livrat incremental software, folosind un limbaj și o tehnologie nouă pentru toți membrii echipei. Astfel, români au lucrat cot la cot cu finlandezi, englezi sau portughezi și au reușit, în numai 12 ore, să creeze o aplicație web (http://bit.ly/keepintouch2013) prin care li se permită participanților la conferință să afle mai multe unii despre alții și să păstreze legătura după eveniment.

Sesiunea de Workshop-uri a ajutat participanții să exerseze, într-un mediu de învățare, tehnici precum Test Driven Development, Behavior Driven Development, Domain Driven Design sau Arhitectura Agile, cu ajutorul unor practicieni experimentați. Aproximativ jumătate din participanți au fost interesați de cel puțin unul dintre workshop-uri.

Sesiunile de Speaking au fost inedite prin faptul că vorbitorii au arătat și chiar au scris cod live. Aproximativ 80 de participanți au apreciat abordarea pragmatică și practică a sesiunilor, jumatate din ei alegând să participe la cel puțin o sesiune. Keynote-urile ținute de practicienii Rebecca Wirfs-Brock și Sandro Mancuso au abordat subiecte mai largi, despre realitățile cu care se confruntă programatorii (cod urât, greu de înțeles și de modificat) și despre atitudinea unui programator profesionist (software craftsmanship). Toate sesiunile de speaking au fost filmate și vor fi publicate pe site-ul conferinței (http://itakeunconf.com).

Sesiunea de Open Space a fost deosebită pentru că audiența este aceea care stabilește programul și subiectele discutate. Diferența față de sesiunile de Open Space organizate anterior la conferințe este că participanții au avut ocazia să scrie cod împreună, învățând unii de la alții. Vorbitorii și coach-ii Mozaic Works au participat la aceste sesiuni, împărțind din experiența lor și ajutând la procesul de învățare. Aproximativ 30 de participanți au fost interesați de acest tip de sesiune pe parcursul non-conferinței.

Învățarea noilor tehnici de programare a fost facilitată atât de coach-ii Mozaic Works: Flavius Stef, Alexandru Bolboaca și Adrian Bolboaca cât și de practicieni din Europa și din America: SUA, Finlanda, UK, Belgia, Bulgaria, Franța și România: Sandro Mancuso, Rebecca Wirfs-Brock, Radu Marinescu, Samir Talwar, Cyrille Martraire, Antoine Vernois, Stefan Kanev, Aki Salmi, Emmanuel Gaillo și Aimee Rivers. La organizarea evenimentului au contribuit: Evoline, în calitate de sponsor și partenerii: comunicatedepresa.ro, Codecamp, It-events.ro, Softbinator, Today Software Magazine, Money Street, ARIES, ANIS, Tabara de Testare, RABS, How to Web, The BA Lounge, Bucharest Java User Group, TechHub.

Înscrierile pentru următoarea ediție a evenimentului I T.A.K.E., 2014, au început în data de 31 mai 2013 pe site-ul: http://itakeunconf.com. Abonarea la newsletterul Mozaic Works prin intermediul site-ului www.mozaicworks.com vă va permite să fiți informați privind detaliile legate de această conferință precum și toate evenimentele IT organizate de Mozaic Works.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mosaic-works/bucure-ti-prima-conferin-a-software-independenta-de-tehnologie-din-europa-centrala-si-de-est