EUROLITERATUR - EXPOZITIE INTERACTIVA MULTIMEDIA

PRIMA EXPOZITIE INTERACTIVA MULTIMEDIA DIN ROMANIA

EUROLITERATUR - EXPOZITIE INTERACTIVA MULTIMEDIA

EuroLiteraTur
prima expoziţie interactivă multimedia din România
(cel puţin noi aşa credem după ce am tras cu ochiul la alţii)

Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită, marţi 15 februarie a.c., ora 12.00 (sediul muzeului din Bulevardul Dacia nr. 12), la conferinţa de presa organizată cu prilejul inaugurării expoziţiei interactive multimedia EuroLiteraTur – un an de implementare şi stress pentru o veşnicie a literaturii.

EuroLiteraTur este un proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin programul Cultura 2000, în parteneriat cu: Prefectura Atenei, Grecia; Colline Romane Turismo SpA, Grottaferrata (RM), Italia; Tempo Training and Consulting, Praga, Republica Cehă; Academia de Ştiinţe Umaniste şi Economice, Lodz, Polonia; MT Servicios de Formation, Zaragoza, Spania.

Din punct de vedere al design-ului expoziţional, proiectul propune o alternativă modernă la discursul „încremenit” în vitrină, prin tehnologii digitale multimedia şi transpunere în 7 limbi europene. Expoziţia prezintă, în peste 8000 de pagini web, o sinteză a literaturii europene din Antichitate pînă în secolul al XX-lea. În agora noastră virtuală va polemiza Cicero şi va povesti Homer, iar pe drumurile prăfuite dintre cetăţi va purta legenda un Bernart de Vantadour, până departe la iluminiştii lui Voltaire şi moderniştii lui Kafka.
EuroLiteraTur apropie conceptul expoziţional al Muzeului Naţional al Literaturii Române de acela al muzeelor europene, oferind un sistem interactiv de prezentare a informaţiei pe ecran tip Info Touch. Experimentele din laboratorul proiectului au creat o soluţie integrată – software şi hardware, recomandată tuturor vizitatorilor. Există o interfaţă grafică şi o reţea computerizată cu acces liber - 3 sisteme Info Touch şi 3 video proiectoare, care vor rula permanent imagini ale expoziţiei electronice pe ecrane panoramice.
Vom călători cu expoziţia în cele 5 ţări europene partenere, urmând să o aşezăm pe termen lung în galeria de reuşite a Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Deschiderea oficială va avea loc la ora 17.00, în prezenţa delegaţiilor din ţările partenere şi a altor personalităţi din lumea culturală şi politică românească.
Vom ţine deschis pentru „grupurile ţintă” începînd cu data de 16 februarie 2005, în fiecare săptămână, de marţi până duminică, între orele 10-18; accesul la această expoziţie este liber.
Evenimentul expoziţional va fi completat, în săptămâna 16-23 februarie 2005, cu proiecţii ale unor filme reprezentative, realizate după opere literare şi selectate de fiecare ţară parteneră.

Despre Muzeul National al Literaturii Romane

PROIECT FINANTAT CU SPRIJINUL PROGRAMULUI "CULTURA 2000" AL COMISIEI EUROPENE
Sande Vârjoghe – manager de proiect; Dragoş Neamu – membru proiect; e-mail: dragos@mlr.ro
Tel/Fax: 021-212.96.53