Conferinta despre bijuterii si accesorii la MNAR

BUCURESTI - 2 iulie 2008

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita vineri, 4 iulie, orele 19.00 la conferinta Bijuterie vs. accesoriu. Material, forma, design pentru a descoperi chiar de la specialisti micile secrete ale realizarii de bijuterii si accesorii contemporane. Designerii Carla Szabo si Roxana Davidescu va vor impartasi propria viziune asupra actului de creatie, de la surse de inspiratie, materiale si tehnici utilizate, pana la destinatarul produselor create.

Prezentarile - insotite de proiectii de imagini si sampling de obiecte din creatia proprie a celor doua invitate - vor purta publicul intr-o incursiune in „laboratorul” designerului, subliniind anumite aspecte precum: satisfacerea cerintelor contemporane de piata, prezentarea atelierului, a materialelor si a tehnicilor folosite sau a procesului de materializare a surselor de inspiratie.

Conferinta are loc in cadrul expozitiei de bijuterii si micro-sculpturi „Tribut magnificentei. Ilias Lalaounis” gazduita in Sufrageria Regala a MNAR. Deoarece saptamana aceasta este ultima in care expozitia mai ramane deschisa, aceasta conferinta este un bun prilej pentru a vedea sau revedea creatiile maestrului-bijutier grec, realizate din aur, argint si pietre pretioase si inspirate de istoria civilizatiei grecesti, de motive si simboluri specifice altor culturi sau de evolutia noilor tehnologii in domeniul astronomiei si biologiei. Micro-sculpturile din expozitie au fost inspirate de universul vegetal, de lumea fascinanta a insectelor sau chiar de desenele spontane si pline de imaginatie ale copiilor.

In pandant cu piesele lui Ilias Lalaounis prezente in expozitie, tinerele artiste invitate va vor oferi cateva repere in ceea ce priveste designul de bijuterii si accesorii contemporane in Romania, dezvaluind tehnicile de interpretare a materialelor pentru a le concretiza in forme functionale, estetice si vandabile ca accesorii de moda.

Carla Szabo va face un inventar al tehnicilor si surselor in designul de accesorii. „Tehnica de prelucrare si functionalitatea structureaza si limiteaza posibilitatile formei, de aceea ea trebuie conceputa pentru a se incadra in acesti parametri”, e de parere ea. In ceea ce priveste sursele de inspiratie, ele difera de la caz la caz, de la colectie la colectie. Fie ca se inspira din lumea animala sau din traditia autohtona sau exotica, „designul trebuie actualizat fie prin materie, fie prin interpretare, pentru a corespunde cerintelor contemporane de piata”, spune Carla Szabo care isi va prezenta colectiile Folk Attack - o interpretare moderna a traditiei de executie a broderiei si kilimurilor romanesti, si Bugs – o colectie de inspiratie animala, in continua evolutie, care se bazeaza pe interpretarea formelor insectelor intr-o maniera estetica, moderna si functionala.

Roxana Davidescu va prezenta istoria siragurilor d'or pe care le creeaza alaturand cele mai diverse si surprinzatoare materiale: „bucati de lume stralucitoare odata, fragmente de timp pe care daca le privesti cu atentie, le poti data sau descifra, bile pictate, site, fluiere, solnite, sticle de parfum, dopuri de pluta puse nonsalant langa agate, corali, jaduri, perle, pietre de la 2 Mai, butoni desperecheati, nasturi frumosi de sidef, scrumiere, zurgalai, clopotei indieni, chei mari si mici...” – si lista poate continua. ”Din cand in cand e bine sa razi si sa te miri de lucrurile pe care le porti tu insati”, crede Roxana Davidescu. „Pentru unele dintre ele e nevoie de curaj, de umor si de o anumita atitudine. Daca esti trista te binedispun si daca esti vulnerabila te apara, ca toate podoabele adevarate”, incheie ea.

Dupa ce ati asistat la conferinta speram sa priviti cu alti ochi bijuteriile si accesoriile expuse, dar si pe cele proprii, si sa percepeti nu numai munca, dar si „filosofia” din spatele micilor sau marilor ornamente.

Tarif 8 lei intreg, 4 lei redus
Inscrieri la telefon 021-314.81.19 sau prin e-mail alina.patru@art.museum.ro

Eveniment organizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National
Parteneri media: 24 FUN, RFI Romania, TVR Cultural si Cotidianul

Despre Muzeul National de Arta al Romaniei

Muzeul Naţional de Artă al României
Calea Victoriei 49-53 Bucuresti

Alina Patru
Educatie, Comunicare si Proiecte Culturale
tel 314 81 19
fax 312 43 27
alina.patru@art.museum.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-arta-al-romaniei/conferinta-despre-bijuterii-si-accesorii-la-mnar