Noaptea muzeelor - sambata 16 mai!

BUCURESTI - 14 mai 2009

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Muzeele bucurestene reunite pentru al doilea an consecutiv intr-un circuit au pregatit activitati diverse, pana spre dimineata, spre deliciul publicului. Si anul acesta RATB, cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, infiinteaza linia speciala Noaptea muzeelor. Autobuzele circula in intervalul 21.00-04.00.

Cu autobuzul sau la pas, va invitam sa va construiti propiul circuit, avand la dispozitie brosura comuna cu activitatile tuturor muzeelor.

Ziua de 16 mai debuteaza la Muzeul Satului care organizeaza Dimineata muzeului. Sub genericul Descoperind tezaure, programul propune activitati interactive variate: vizite ghidate, ateliere de mestesuguri traditionale, expeditie ornitologica si spectacole de folclor romanesc si european.

La Muzeul de Geologie va asteapta o Noapte dobrogeana, cu muzici si dansuri traditionale ale principalelor comunitati din spatiul dobrogean, cu expozitii culinare de bucate traditionale, dar si expozitii de podoabe si pietre semipretioase, plus ateliere de creatie prin care copii si parinti exploreaza traditiile Dobrogei.

Promenada pe Calea Victoriei va scoate in cale alte trei muzee. La Muzeul Enescu pasiti in sunetul muzicii interpretate de orchestra Liceului de Muzica Dinu Lipatti, de corala Nihil sine Deo, de formatia Anton Pann si de George Bijacu.

La MNAR poezia intra in dialog cu artele plastice, pentru a creea Pictopoezie nocturna: proiectii video de poezii pe cladire, instalatii sonore in galerii si proiectii de filme mute insotite de muzica live. Nu lipseste coltul de creatie pentru entuziasti si standul Snack Attack pentru cei carora pofta de cultura le-a starnit pofta de mancare!

Muzeul de Istorie pregateste un program complex, cu prelegeri tematice insotite de proiectii, ateliere practice interactive pentru copii, ghidaje gratuite, animatie in costume de epoca, demonstratii de lupta cu spada si spectacole de muzica si dans medieval.

Muzeul Municipiului va propune o ilustrare a istoriei Europei si a Americii in sigilii si documente si o expozitie de carto-filatelie, iar ca o continuare va puteti indrepta catre Muzeul Hartilor si Cartii Vechi pentru a descoperi colectia de harti, gravuri, desene, litografii de pe intregul mapamond.

La Muzeul Literaturii te intalnesti cu poeti in recital pe ritmuri de jazz si ai parte de spectacole de teatru, concert de muzica medievala, filme si dezbateri literare, iar Muzeul Tehnic te indeamna sa descoperi evolutia realizarilor tehnologice si cele mai spectaculoase inovatii in domeniul mecanicii sau al electricitatii.

La Muzeul Militar iei “amprente ale vietii cotidiene in perioada comunista” si asisti la spectacole de teatru, dans contemporan si muzica clasica.

Si daca mai ai totusi energie dupa acest maraton cultural, poti s-o consumi la party-ul de la MNAC, dupa ce dai o raita pe la expozitiile Disobedience si Lightbox sequencer 2.0 si vizionezi proiectii din cadrul Future Shorts festival.

Exista si 100 de premii-souvenir pentru cei mai tenaci vizitatori, care se acorda, in ordinea sosirii, celor care au colectionat biletele gratuite de la sase muzee.

Nu numai muzeele stau treze in aceasta noapte. Alte cateva institutii se alatura evenimentului.
Anaid Art Gallery ne propune un proiect interactiv, bazat pe integrarea publicului in opera de arta. De acesta data spatiul expozitional este construit astfel incat spectatorul sa nu fie doar o parte din opera de arta, ci sa se regaseasca pe sine prin intermediul amintirilor. Nu am crezut niciodata ca vei pleca vara - expozitia artistelor Kuki Constantinescu si Dana Balaneanu, curatoriata de Camelia Dumitrache – ramane deschisa pana la ora 02.00.

La Arhivele Nationale ale Romaniei expozitia 1939. Zile de pace, Zile de razboi prezinta documente pe diverse suporturi, conturand o schita a societatii romanesti din anul 1939 intr-un moment de tranzitie: de la anul de varf al economiei romanesti, 1938, la criza generata de contextul amenintarii celui de-al doilea razboi mondial. Expozitia poate fi vizitata intre orele 22.00-04.00.

A VII-a editie a Anualei de Arhitectura de la Sala Dalles ne invita la proiectia filmului \'Koolhaas Houselife\' si expozitiile In Favour of Public Space, Changing the Face - Architectural Studies for Skin and Shelter, organizata de Dupont si Expozitia-concurs cu lucrari si proiecte ale arhitectilor bucuresteni. Este deschisa pana la ora 02.00.
Conectati-va la circuit: www.noapteamuzeelor.ro

Partener: Asociatia Prietenii MNAR
Sponsor principal: Raiffeisen Bank
Sponsori: Eurogama, Animotion
Cu sprijinul: RATB, Primaria Municipiului Bucuresti, SkillTeam
Parteneri media: Radio Guerrilla, 24 FUN, Metropotam, Dor de Duca, Zoom TV, Cocor Channel
Partener oficial al evenimentului in Romania: Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania

Despre Muzeul National de Arta al Romaniei

Noaptea muzeelor se intampla simultan in 11 muzee din Bucuresti

Alina Patru
Muzeul National de Arta al Romaniei
alina.patru@art.museum.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-arta-al-romaniei/noaptea-muzeelor-sambata-16-mai