Rodica Maniu- pictura si grafica

BUCURESTI - 14 august 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Expozitia Rodica Maniu - pictura si grafica readuce in atentia publicului larg si a specialistilor numele unei artiste pe nedrept marginalizata, reprezentativa pentru perioada interbelica, ce a cultivat atat acuarela, cat si pictura in ulei.

Aceasta expozitie cuprinde o selectie de 91 de lucrari de grafica si pictura ale Rodicai Maniu si este un prilej de reconfirmare a originalitatii unei creatii incarcate de poezie si reflexivitate.
Opera Rodicai Maniu se constituie armonic pe cateva axe tematice, dintre care peisajul este un gen predilect.

In prima perioada, artista a pictat imagini ale locurilor prin care a trecut, cu precadere din Franta si Italia (Havuz la Tivoli, Peisaj-Cenzano, Peisaj din Roma, Peisaj din Corsica).

Dupa casatoria cu Samuel Mützner - alaturi de care a facut lungi calatorii - Rodica Maniu descopera farmecul Orientului. O atrage arhitectura asezarilor (Pravalii din Damasc, Strada din Orient), forfota bazarelor (Interior de bazar la Ierusalim), viata cotidiana a localnicilor (Arabi, Moscheea Omar).
Rodica Maniu a intrat in constiinta contemporanilor si ca poeta a marii, a Dobrogei, a privelistilor din Balcic, Caliacra, Cavarna (Stanci la Caliacra, Capul Caliacra).

Artista s-a remarcat, de asemenea, prin interesul constant acordat vietii rustice (Culesul bumbacului, Fete la cules de mere, Cules de vie, La vie, Sezatoare la tara) si portretisticii (Femeie in albastru, Balerina, Femeie cu mandolina, Cantareata din lauta, Portret de copil, Portret de batrana, Mama artistei).

Rodica Maniu s-a nascut la Bucuresti in 1890, intr-o familie de reputati intelectuali. Mentorul care a initiat-o in limbajul plastic a fost pictorul Nicolae Vermont, recomandat de Nicolae Grigorescu la solicitarea familiei. Intre 1905-1908, isi insuseste sub indrumarea acestuia mai intai gramatica desenului, acoperind saptamanal un caiet cu „impresii grafice”. Ulterior abordeaza pictura, vadind inclinatii pentru peisaj. Dupa absolvirea liceului, se indreapta spre Paris, unde, incepand cu 1909, frecventeaza cunoscutele Academii Julian si La Grande Chaumière, cultivandu-si tehnica picturala.

Dupa o jumatate de veac de la ultima aparitie in fata publicului, Rodica Maniu demonstreaza, prin lucrarile reunite in aceasta expozitie, ca este un important punct de referinta in plastica romaneasca. Creatoare a unei opere cu structura polifonica, ea adreseaza artistului si privitorului de astazi intrebari ce isi pastreaza o nealterata actualitate.

Expozitia este deschisa pana pe 30 septembrie in Salile Kretzulescu ale Muzeului National de Arta al Romaniei.

Despre Muzeul National de Arta al Romaniei

Muzeul Naţional de Artă al României, Salile Kretzulescu
Calea Victoriei 49-53
314 81 19
veronica.gavrila@art.museum.ro
veronica.gavrila@art.museum.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-arta-al-romaniei/rodica-maniu-pictura-si-grafica