CICLURILE CLIMATICE ALE TERREI

BUCURESTI - 5 mai 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Institutul Geologic al României va invită la conferinţa „Ciclurile climatice ale Terrei”, susţinută de dr. Mircea Ţicleanu, cercetător ştiinţific al Institutului. Evenimentul, care încheie ciclul de întâlniri cu „Expediţionari români pe Mapamond”, va avea loc sâmbătă, 8 mai 2010, ora 11.00, în sala de conferinţe a Muzeului Naţional de Geologie.

CICLURILE CLIMATICE ALE TERREI

„Datele de natură geologică au permis reconstituirea aproximativă a climelor trecutului. Acestea însă reflectă fazele calde şi reci ale unor cicluri dinamice cu perioade foarte diferite de timp, corespunzătoare mişcărilor cosmice ale Terrei şi ale Sistemului Solar în cadrul galaxiei noastre, dar şi evoluţia acesteia în Univers. Ele pot fi de natură pulsatorie sau sunt mişcări de revoluţie şi de rotaţie (în jurul axei proprii). De la ciclul diurn şi cel anual se ajunge la anul galactic şi la cicluri metagalactice cu perioade extrem de mari de timp (sute de milioane de ani). Mişcări cosmice puţin mai complicate determină anotimpurile precesionale sau faze glaciare, iar variaţiile activităţii solare merg de la ciclul undecenal la schimbări climatice de ordinul miniglaciaţiunilor holocene care explică foarte simplu şi natural actuala „încălzire globală”, atât de mult disputată în ultima perioadă de timp. În acest context, contribuţiile relativ recente ale geologilor români sunt cu totul remarcabile şi vizează, în primul rând, ultimele 5 milioane de ani, incluzând şi glaciaţiunea cuaternară, dar se extind şi asupra ciclurilor metagalactice care pot susţine un model geodinamic de tip pulsator”: dr. Mircea Ţicleanu.

Participarea la conferinţă trebuie confirmată la numărul de telefon 021-212.89.52. Preţul de acces este de 8 lei/adulţi şi 4 lei/elevi şi studenţi.

Parteneri media: Romantic Fm, Radio Zu, Radio România Cultural, Radio Smart FM, Radio Itsy Bitsy, Jurnalul Naţional, Terra Magazin, Şapte Seri, comunicatedepresă.ro, Port.ro, onlinegallery.ro, calendarevenimente.ro, copilul.ro, clopoţel.ro, calificativ.ro, gradiniţe.com, Elixir Press, Ghidul Oraşelor

Despre Muzeul National de Geologie

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.

021/212.8952
lorentz.diana@igr.ro