'Pământul pe înţelesul celor mici' la Muzeul Naţional de Geologie

BUCURESTI - 2 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

La Muzeul Naţional de Geologie se desfăşoară în luna noiembrie cea de-a doua temă „Mineralele, „cărămizile” din care sunt alcătuite rocile” din cadrul proiectului şcolar „Pământul pe înţelesul celor mici”.

Proiectul 'Pământul pe înţelesul celor mici' îşi propune să stimuleze şi să satisfacă curiozitatea ştiinţifică a copiilor prin explicarea unor noţiuni şi fenomene din universul apropiat. Structura proiectului reprezintă o cale de cunoaştere activă a lumii înconjurătoare, valorificând experienţa de viaţă a elevilor şi venind în completarea programei şcolare. Lecţia este alcătuită din două părţi: o parte teoretică, de introducere în temă şi un atelier de lucru ce va urmări să dezvolte îndemânarea copiilor şi să le stimuleze creativitatea.
La atelierul din luna noiembrie „Mineralele, „cărămizile” din care sunt alcătuite rocile”, iniţierea copiilor în lumea mineralelor se va face în sălile de petrologie şi mineralogie, unde li se va arăta ca oricare dintre roci este compusă din părţi mai mici: mineralele. Explicarea lumii minerale se va face purtând un dialog despre asocierea dintre culori, forme şi compoziţia acestora, despre unde, când şi cum se formează anumite minerale, cât şi despre valoarea deosebită a unora dintre ele, în special cele găsite la noi în ţară.
La partea aplicativă, utilizând informaţiile primite despre determinarea mineralelor, copii vor testa şi observa proprietăţile (formă, culoare, transparenţă, urmă, duritate...) unor minerale din trusa personală, pusă la dispoziţie de muzeu, pe care le vor înscrie pe fişele tipărite primite. În final, vor compara rezultatele obţinute cu un tabel în care sunt scrise şi denumirile mineralelor, alături de proprietăţi. Pentru aplicaţie vor exista truse pentru testare şi îndrumările tutorelui lecţiei.
Proiectul se desfăşoară lunar şi adresează claselor din ciclul primar care au în programă lecţii de ştiinţe ale naturii şi ştiinţe ale pământului. Participarea claselor la lecţiile lunare se face prin înscriere prealabilă. Pentru solicitările individuale atelierul se va ţine pentru cel puţin 10 copii înscrişi.

Parteneri media: Compact, Şapte Seri, Comunicatedepresa.ro, Apropo.ro, Clopoţel.ro, Lumea Copiilor, Orar.

Despre Muzeul National de Geologie

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.
Mădălina Ivan, referent Relaţii Publice, Muzeul Naţional de Geologie
Telefon: 212.89.52.
Mob: 0741.570.315

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-geologie/pamantul-pe-intelesul-celor-mici-la-muzeul-national-de-geologie